Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Zanatlije mogu zaraditi kao osobe sa fakultetom

(Sarajevo, 29.3.2016. godine) - Dok se na biroima za zapošljavanje svakodnevno registrira veliki broj pravnika, ekonomista, politologa, kriminalista, firme u BiH očajno trebaju stručne radnike sa zanatima. Poslovi elektroinstalatera, vodoinstalatera, montažera klima-uređaja, varilaca, vozača kamiona, veoma su traženi.

Uvijek će trebati izvršiti neke popravke uređaja, montirati PVC stolariju ili razvesti struju, a postavlja se pitanje hoćemo li ostati bez ovakvih kadrova.

Zapad cijeni zanate

Elektro ili vodoinstalater, prema nekim istraživanjima, može zaraditi i plaću jednaku kao i radnik sa fakultetom. Jedan sarajevski vodoinstalater, koji posao obavlja samostalno, kazao je za Faktor da posao varira, a u skladu s tim i zarada.

Posla nekad ima, nekad nema. Ako se nešto i zaradi to je prosječna plaća koja može prehraniti tročlanu porodicu – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, teško se obrti otvaraju, jer država ne vodi računa o zanatskim poslovima i ni na koji način olakšava tek započeti obrt.

– Po osnivanju obrta odmah traže da se sve plaća, nikakvih olakšica, nemamo ni povoljnih kreditnih linija za obrt – dodaje on.

Inače poslovi zanatskih zanimanja mnogo su cijenjeniji u Austriji, Njemačkoj ili Holandiji, gdje se mjesečno nudi između 1.500 i 2.500 eura, zavisno od iskustva i znanja.

Kako je za Faktor izjavila direktorica Srednje elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva Samira Karamehić, za smjerove elektroenergetičar i elektroinstalater ima interesovanja.

– Naši učenici obavljaju praksu u Elektroprivredi BiH, BH Telecomu, Energoinvestu, Boschu, Volkswagenu, General Servisu. Obično kada se pokažu dobrim na praksi, po završenoj školi mogu dobiti posao u ovim firmama. Ova zanimanja mogu zasnovati i obrt, te samostalno raditi – kaže Karamehić.

Olakšati pokretanje biznisa

Bivši direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić izjavio je za Faktor da država treba omogućiti lakše pokretanje malih biznisa i obrta gdje bi onda ovi stručni radnici bili kooperanti postojećim velikim preduzećima.

– BiH bi trebala olakšati na početku malim firmama razvoj, i kada se razviju onda im povećati stopu poreza i nameta. Time bi država napravila fleksibilniju fiskalnu politiku – objašnjava Bakšić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707289