Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

UniCredit nudi stipendije

(Sarajevo, 20.8.2013. godine) - Fondacija UniCredit i sveučilišta, privatna fondacija koju je Grupa UniCredit osnovala u martu 2009. godine s ciljem promocije istraživanja i inicijativa čija je svrha proširivanje znanja iz oblasti ekonomije, financija, prava, politike i društvenih znanosti, te dodjele jedne ili više stipendija godišnje za iste oblasti, pokrenula je nova izdanja inicijativa za 2013. godinu.

Ove godine, Fondacija nudi 52 stipendije s ciljem pružanja podrške najboljim europskim studentima  i istraživačima iz područja ekonomije, bankarstva i financija:

• 2 stipendije Crivelli Europe za mlade diplomante s diplomom iz bilo koje zemlje u kojoj djeluje UniCredit, koji žele pohađati doktorski studij na jednom od najboljih univerziteta u svijetu – stipendija vrijedi  1 godinu i obnovljiva je za drugu godinu (25.000  € + naknada)

• 2 Marco Fanno stipendije za pohađanje doktorskog studija u inozemstvu, za studente s italijanskom diplomom - stipendija vrijedi 1 godinu i obnovljiva je za drugu godinu  (25.000 € + naknada)

• 22 stipendije za programe međunarodne studijske razmjene u trajanju od šest mjeseci za studente dodiplomskog studija za / iz Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Rusije, Srbije i Ukrajine (700 € mjesečno)

• 22 stipendije za programe međunarodne studijske razmjene  za studente master studija za tromjesečnu praksu u inozemstvu u bilo kojem pravnom licu UniCredita u odabranim zemljama (700 € mjesečno)

• 1 Foscolo Europe stipendija za istraživače koji svoja istraživanja provode u inozemstvu, te koji žele da se vrate i nastave svoj rad na bilo kojem europskom univerzitetu – stipendija je obnovljiva za 2 godine  (60.000 € godišnje)

• 3 Modigliani stipendije za istraživanje – za nagrađivanje najboljih istraživačkih projekata mladih istraživača iz bilo koje zemlje koji su zaposleni na bilo kojem europskom univerzitetu u zemljama u kojima djeluje UniCredit  - stipendija vrijedi 1 godinu, obnovljiva (10.000 € godišnje).


Sve prijave se moraju predati u online formi na web stranici Fondacije UniCredit i sveučilišta. Pobjednike će odabrati Znanstvena komisija Fondacije UniCredit i sveučilišta . Rok za prijavu je 15.11.2013. godine.

Više informacija je dostupno na web stranici  www.unicreditanduniversities.eu , te na zvaničnim stranicama na Facebooku https://www.facebook.com/unicredit.universities i Twitteru -  UniCredit_Univ.

Fondacija UniCredit i sveučilišta ima izrazito europski karakter, što se održava na njene aktivnosti. Kroz podršku znanstvenim istraživanjima širom Europe, Fondacija u potpunosti odražava impresivnu geografsku i kulturnu različitost područja na kojima djeluje UniCredit, koji u potpunosti finansira rad Fondacije, te kroz vrijednosti koje joj prenosi također inspirira svakodnevni rad Fondacije, saopćeno je je iz UniCredit banke.

scroll back to top

Dani otvorenih vrata

(Sarajevo, 19.8.2013. godine) – Ekonomski fakultet u Sarajevu organizira Dane otvorenih vrata za programe II ciklusa studija.

 • Zajednički master studij EFZG i EFSA – 3.9.2013. godine u 17 sati
 • Adizes School of Management - 3.9.2013. godine u 18 sati
 • Sarajevo Business School, I i II ciklus – 4.9.2013. godine u 17 sati
 • Zajednički master studij FELU i EFSA - 4.9.2013. godine u 18 sati
 • Nekretnine – primjenjene finansije – 5.9.2013. godine u 17 sati
 • Islamsko bankarstvo + 2 – 9.9.2013. godine u 18 sati

U novoj školskoj godini očekujemo izvođenje i tri nova smjera:

 • Ekonomska diplomatija
 • Finansije lokalne samouprave
 • Upravljanje finansijskim institucijama
scroll back to top

Prilika za 300 učenika

Utorak, 9.7.2013. godine

Njemačka Fondacija Schueler Helfen Leben (SHL) i Njemačka ambasada u BiH, će u 2014. godini omogućiti razmjenu 600 učenika iz Bosne i Hercegovine s njemačkim školama u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz i direktorica ureda SHL-a u Sarajevu Aida Bećirović su 13. juna 2013. godine potpisale ugovor vrijedan 93.000 eura. Zahvaljujući tome 300 učenica i učenika iz svih krajeva BiH će sljedeće godine moći učestvovati u razmjeni i tako upoznati svakodnevicu u njemačkim školama i porodicama.

Ambasada se trudi da obezbijedi dodatna sredstva iz EU-fondova, kako bi još više mladih moglo sudjelovati u razmjeni i kako bi se u ovaj projekat mogle uključiti škole iz drugih zemalja Evropske unije.

- Nama je važno da omladina stupi u kontakt sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja kako bi mogli proširiti svoje horizonte i poboljšati svoje znanje jezika - izjavila je ambasadorica Knotz.

- Atentatom na Latinskoj ćupriji u srcu Sarajeva 1914. godine započeo je Prvi svjetski rat. Sto godina kasnije, ovim projektom se treba izgraditi novi most, most između Evropske unije i Balkana, između učenika u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini - izjavila je Aida Bećirović.

SHL će uspostaviti kontakt između zainteresiranih škola u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj i podržati nastavnike prilikom priprema i realizacije programa razmjene, saopćeno je iz te fondacije. Njemačka ambasada će učenicima iz Bosne i Hercegovine platiti troškove puta u visini od 200 eura. Njihove porodice će dobiti dodatnu financijsku podršku prilikom povratne posjete učenika iz Njemačke.

Nastavnici, koji sa svojim razredom žele učestvovati u programu razmjene mogu dobiti detaljnije informacije od Fondacije SHL, putem e-maila: JLIB_HTML_CLOAKING , i mogu se od 08.jula  2013. godine prijaviti za učešće u programu razmjene.

(FENA/kr)

scroll back to top

Top 18 najtraženijih zanimanja u 2013. godini

(Sarajevo, 26.7.2013. godine) - Koja su top-zanimanja u narednoj godini, koja od njih će biti najplaćenija, te koliko će broj ovih stručnjaka rasti u budućnosti, pokazuje najnovije istraživanje koje su za američko tržište sproveli “CareerBuilder” i “Economic Modeling Specialists Intl”.

Prema ovoj listi najtraženijih zanimanja koju je objavio i magazin “Forbes”, ubjedljivo “najbolji dani” u narednoj godini očekuju programere (softver developere). Njihove prosječne godišnje plate prelaze ni manje ni više nego pet cifara, a broj otvorenih radnih mjesta za ovu struku od 2010. godine porastao je za oko sedam odsto. U Americi prosječna godišnja plata programera iznosi čak 90.530 dolara, te ne čude prognoze da će broj stručnjaka za razvoj softvera do 2020. godine porasti za oko 30 odsto.

U vrhu “Forbes”-ove liste najtraženijih zanimanja našli su se i računovođe i revizori, kao i marketing istraživači i stručnjaci, čije su prosječne godišnje plate za oko trećinu manje od onih koje imaju programeri.

Prema istoj listi, top 18 zanimanja za 2013. godinu su:

1. Softver developer (programer) – od 2010. godine, porast potražnje ovog zanimanja je 7%, a prosječna plata je $90.530 godišnje.

2. Računovođe i revizori – od 2010. godine, porast potražnje je 3%, a prosječna plata iznosi $61.690 na godišnjem nivou.

3. Marketing istraživač i marketing specijalista – od 2010. godine, potražnja je za 10% veća, a prosječna plata je $60.570 godišnje.

4. Analitičar informacionih sistema – od 2010. godine, porast potražnje je 5%.

5. Menadžer ljudskih resursa – od 2010. godine, potražnja je za 5% veća.

6. Administrator mreže i administrator informacionih sistema – od 2010. godine, porast potražnje ovog zanimanja je 5%.

7. Predstavnik prodaje – od 2010. godine, potražnja je za 4% veća.

8. Analitičar za bezbednost informacionih sistema, veb-nženjeri i dizajneri informacionih sistema – od 2010. godine, potražnja je porasla za 5%.

9. Mašinski inženjeri – od 2010. godine, porast potražnje ovog zanimanja je 6%.

10. Industrijski inženjeri – od 2010. godine, porast potražnje je 5%.

11. Programeri – od 2010. godine, porast potražnje je 3%.

12. Finansijski analitičari – od 2010. godine, porast potražnje je 4%.

13. Specijalisti za odnose s javnošću – od 2010. godine, porast potražnje je 4%.

14. Menadžeri za logistiku – od 2010. godine, porast potražnje je 8%.

15. Administratori baza podataka – od 2010. godine, porast potražnje je 7%.

16. Event planeri – od 2010. godine, potražnja je porasla za 10%.

17. Finansijski kontrolori – od 2010. godine, potražnja je porasla za 3%.

18. Lični finansijski savetnici – od 2010. godine, porast potražnje ovog zanimanja je 3%.

scroll back to top

EFSA otvara vrata

(Sarajevo, 6.6.2013. godine) – Ekonomski fakultet u Sarajevu poziva sve zainteresirane na Dane otvorenih vrata 8, 15. i 22. juna 2013. godine od 11 do 13 sati u prizemlju fakulteta (Sala za sjednice).

Dani otvorenih vrata vam daju mogućnost dobijanja potpunih informacija o studiranju na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kroz razgovor sa članovima Uprave Fakulteta, prefosorima i predstavnicima Studentske službe.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Trg oslobođenja – Alija Izetbegović 1

www.efsa.unsa.ba

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 9.9%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 17.7%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 10.3%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 59.7%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
Besplatna obuka za 139 mladih nezaposlenih osoba

Besplatna obuka za 1…

(Goražde, 21.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje BPK Goražde kroz realizaciju programa obuke nezaposlenih osoba u 2017. godini omogućila je edukaciju iz i...

Read more
 • 1
 • 2
 • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

 • Komunikacija na maternjem jeziku
 • Komunikacija na stranim jezicima
 • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 595927