Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Stipendije fonda "Kap dobrote"

Natječaj za dodjelu stipendija Studentskog Fonda " Kap dobrote" za akademsku godinu 2013/2014. godinu možete pogledati putem sljedećeg linka:

http://www.stipendije.ba/stipendija/1030

scroll back to top

Stipendiranje studiranja u Njemačkoj

(Sarajevo, septembar 2013. godine) - Na Sarajevskom univerzitetu, Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS), od danas počinje da radi DAAD - Njemačka služba za akademsku razmjenu.

DAAD je najveća njemačka služba za podršku međunarodne visokoškolske saradnje. U BiH je zastupljena već nekoliko godina s dva lektora i svake godine dodjeljuje stipendije za različite stručne oblasti.

"Studenti u BiH od danas imaju mjesto gdje mogu dobiti informacije o stipendiranju i studiranju u Njemačkoj", kazala je na svečanosti otvorenja DAAD-a ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Istakla je da interes mladih za studiranjem u inozemstvu raste, a Njemačka postaje sve više atraktivna zemlja za studiranje.

Iznijela je podatak da je visoko obrazovanje u Njemačkoj atraktivno i s finansijske strane jer takse za jedan semestar su 200 eura, a studenti osim toga imaju i olakšice, kao što je korištenje javnog prijevoza, mogućnost da rade i da sami sebe finansiraju.

Važna prednost je i raznovrsnost sistema visokog obrazovanja u Njemačkoj, kako društvenih tako i prirodnih nauka.

DAAD ured informiše o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Njemačkoj i time vodi računa o povećanom interesovanju za studente u Njemačkoj.

Džana Zahirović je stipendista DAAAD-a od 2008.godine, a sada doktorira na odsjeku Njemačke lingvistike i književnosti. Kaže da joj je boravak u Njemačkoj bio ugodan i koristan, te preporučuje studentima da apliciraju za stipendiju.

Predsjednik Udruženja DAAD Alumnija u BiH, doc.dr. Vedad Smailagić, koji je bio stipendist DAAD-a, istakao je da će raditi na promociji DAAD stipendija, te pozvao bivše i sadašnje stipendiste da dođu i prenesu iskustva sa studiranja u Njemačkoj.

"Jedan od zadataka je širenje informacija o mogućnostima studiranja i biro će raditi svakoga dana, osim vikenda, da bismo bili podrška budućim stipendistima", kazao je Smailagić.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i rektor UNSA prof.dr. Muharem Avdispahić, prof.dr. Wolf Peter Klein s Univerziteta u Wurzburgu (Njemačka), Heike Link i Frank Riedel, lektori DAAD-a, ugledni profesori UNSA, te bivši i sadašnji stipendisti DAAD-a.

Ured će od 24. septembra raditi utorkom od 11 do 14, četvrtkom od 14 do 17 sati, a upite je moguće slati na e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING .

(FENA)

scroll back to top

Pokaži se - dokaži se!

(Sarajevo, septembar 2013. godine) - U okviru projekta "Pokaži se – dokaži se!" udruženje za vizualne i art komunikacije"Pixel" u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta organizira takmičenje za studente, apsolvente i mlade koji su tek završili fakultet. Učesnici se mogu prijaviti putem on-line aplikacije koja je objavljena web stranici udruženja - www.pixel.ba.

Projekt «Pokaži se – dokaži se!» je usmjeren na studente završnih godina fakulteta i na studente koji su tek diplomirali kako bi bili bolje pripremljeni za potrebe tržišta rada i poslodavaca, te lakše donijeli odluku o samostalnom započinjanju biznisa. Prema istraživanju provedenom i izdatom 2011. godine od stane Centra za razvoj poduzetništva, a predstavljenom u dokumentu «GEM BiH 2011: Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini», veliki problem našeg školstva, naročito univerzitetskog obrazovanja je nesklad između ponude i potražnje na tržištu rada kao i neusklađenost univerzitetskih programa sa potrebama poslodavaca. Edukacija kroz projekt usmjerena je na sticanje poduzetničkih vještina i znanja, razvijanje poduzetničkog duha i povezivanje sa poduzetnicima u cilju upotpunjavanja znanja stečenog na univerzitetima.

Krajnji rok za slanje aplikacije je 30.09., a stručni žiri će od pristiglih aplikacija odabrati 5 najboljih koji će biti dostavljeni najvećim bh. kompanijama uz preporuke, čime se otvara mogućnost eventualnog zapošljavanja aplikanata ili poticaja razvoja vlastitog biznisa.

Najbolja aplikacija će biti nagrađen novčanom nagradom u iznosu 500.00 KM. Proglašenje pobjednika će biti obavljeno najkasnije 15.10.2013. godine.

Iz Pixela pozivaju sve mlade – studente, apsolvente, te one koji su tek završili fakultet da uzmu učešće u projektu.

scroll back to top

BH Telecom dodjeljuje stipendije

(Sarajevo, 5.9.2013. godine) – BH Telecom d.d. je danas objavio Javni konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima na javnim visokoškolskim unstanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine za akademsku 2013/2014. godinu.

Konkurs ostaje otvoren 35 dana od dana objavljivanja u dnevnom informativnom listu.

Više detalja možete dobiti u BH Telecomu.

scroll back to top

Chevening Scholarships

(Sarajevo, September 2013) - Applications for 2014-2015 Chevening Scholarships in Bosnia and Herzegovina are now open and will close on 1 November 2013. For additional information please visit http://www.chevening.org/bosniaherzegovina/.

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 700727