Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Zapošljavanje 404 osobe bez radnog iskustva

(Sarajevo, 11.5.2011. godine) - Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva "400+" objavljen je danas (11. maja) u dnevnoj štampi i na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje (www.fzzz.ba), a tim povodom je jučer u Zavodu održana i konferencija za novinare. Finansijska sredstva za realizaciju Programa u iznosu od 1.217.712 KM su osigurali Zavod i Program zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP) Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP). Program će se realizirati posredstvom kantonalnih službi za zapošljavanje.


Miralem Šarić, direktor Zavoda, je, između ostalog, rekao da se taj program razlikuje od programa zapošljavanja mladih bez radnog iskustva koji su realizirani ranijih godina.


"Razlika je u tome što će Zavod i YERP sufinansirati iznos neto plate, dok je poslodavac dužan snositi troškove poreza i doprinosa na utvrđeni iznos plate. Također, želim da istaknem da je ovim programom akcenat na osobama sa srednjom stručnom spremom iz prostog razloga što se na evidenciji nezaposlenih nalazi više od 200.000 nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom trećeg i četvrtog stepena", rekao je Šarić.
Programom je predviđeno da bude sufinansirano zapošljavanje 348 mladih osoba sa srednjom stručnom spremom u trajanju od šest mjeseci u neto iznosu od 402 KM mjesečno, dok će 56 osoba sa višom i visokom stručnom spremom biti sufinansirano u trajanju od 12 mjeseci u neto iznosu od 563 KM. Prema njegovim riječima, prednost pri odobravanju podsticajnih sredstava imaju poslodavci kod kojih se obezbjeđuje zapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti, izvozno orijentisanoj djelatnosti, proizvodnom i uslužnom zanatstvu, te poljoprivredi, a posebno u proizvodnji organske hrane.


Erol Mujanović, nacionalni menadžer YERP-a, podsjetio je da je riječ o trogodišnjem projektu, a da je zapošljavanje mladih jedna od komponenti. "Vrijednost projekta je šest miliona američkih dolara, a finansira ga Fond za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva španske Vlade. Projekat implementira pet UN agencija, a ima tri komponente: modernizacija obrazovnog sistema, migracije i statistike mladih i saradnja sa javnim službama za zapošljavanje", rekao je Mujanović. Cilj projekta je da omogućiti mladim ljudima sa evidencije nezaposlenih da prođu kvalitetnu edukaciju i obuku, te da poboljšaju svoje vještine i podignu svoju vrijednost na tržištu rada.

scroll back to top

Važno je imati dobru ideju i početni kapital

(Sarajevo, 4.4.2011. godine) - Kad imaš ideju i početni kapital, svako može sebi stvoriti radno mjesto, moto je vlasnika sarajevske galerije unikatnog nakita "Slatko i malo" 28-godišnjaka Senade Grbo i Eldara Nurkovića.

- Posao će naći samo oni koji žele. Prije nego što smo otvorili ovu galeriju, koja je ujedno i radionica, bavili smo se raznim poslovima, ali ništa trajno. Nakit smo počeli izrađivati slučajno, preko noći, i shvatili smo da oboje imamo dara za to - priča nam Nurković.

Dodaje da su najprije počeli prodavati nakit prijateljima, nakon čega su zakupili mali zatvoreni štand na sarajevkoj pijaci "Sirano".

- Prostor je bio toliko skučen da Senada i mušterija nisu istovremeno mogli boraviti u njemu. Zahvaljujući Federalnom zavodu za zapošljavanje, dobili smo početni kapital koji smo uložili u kupovinu mašina i zakup novog prostora na boljoj lokaciji. Sada imamo više od 3.000 mušterija, od kojih je većina za nas čula putem Facebooka - ističe Nurković.

Grbo dodaje da zarađuju dovoljno za pristojnan život, a da posao dobro ide iako su ga pokrenuli u vrijeme najveće krize.

- Cijene smo prilagodili kupovnoj moći građana pa je, osim kvaliteta i maštovitosti, i to jedan od faktora našeg uspjeha - kaže Grbo.

scroll back to top

Za aktivne mjere zapošljavanja 15 miliona KM

Za aktivne mjere zapošljavanja 15 miliona KM

(Sarajevo, 8.3.2011. godine) - Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) će u 2011. godini za nekoliko programa zapošljavanja nezaposlenih osoba obezbijediti oko 15 miliona KM, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, organiziranoj povodom predstavljanja Programa rada Zavoda za 2011. godinu. scroll back to top

Read more...

CISO i u Mostaru

(Sarajevo, 8.4.2011. godine) - Danas je u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru svečano otvoren Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).
Nakon Bihaća, Sarajeva, Zenice, Viteza, Odžaka i Tuzle, to je sedmi centar koji se otvara u Federaciji Bosne i Hercegovine u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama, među kojima su i Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje. Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).


Centri su namijenjeni mladim nezaposlenim osobama dobi do 30 godina koji će tamo moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, u centrima će se odvijati i individualna savjetovanja, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla.
Svečanom otvaranju CISO u Mostaru prisustvovali su predstavnici YERP-a, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje HNK, kao i zvaničnici lokalnih vlasti Mostara i HNK.


scroll back to top

Sporazum

Federalni zavod za zapošljavanje i USAID-Sida FIRMA projekat potpisali Sporazum o partnerstvu

(Sarajevo, 4.3.2011. godine) – Danas su u Federalnom zavodu za zapošljavanje u Sarajevu Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, i David King, šef USAID-Sida FIRMA projekta, potpisali Sporazum o partnerstvu, koji podrazumijeva zajedničke aktivnosti na razvoju radne snage u Bosni i Hercegovini. scroll back to top

Read more...

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707290