Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Upis u Srednju ugostiteljsko-turističku školu

(Sarajevo, 23.8.2011. godine) - Javna ustanova Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo raspisala je jučer Konkurs za upis vanrednih učenika u školskoj 2011/2012. godini.

Upis će se vršiti od 1. do 30. septembra 2011. godine za: 1. Zanimanje, III stepen stručne spreme (kuhar, poslastičar i konobar, sve po EU VET programu); 2. Stručno zvanje, IV stepen stručne spreme (turistički tehničar i ugostiteljski tehničar po EU VET programu); 3. Majstor u ugostiteljskoj struci, V stepen stručne spreme (kuhar specijalista, poslastičar specijalista i konobar specijalista).

Uz prijavu na konkurs kandidati su dužni priložiti:

-         Svjedočanstvo o prethodno završenoj školi (original),

-         Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od šest mjeseci),

Zahtjev za upis sa potrebnom dokumentacijom dostaviti ili predati lično svakim radnim danom na adresu: Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo, Dugi sokak 9, 71 000 Sarajevo.

scroll back to top

Potražnja za zanatlijama građevinske struke

TRAVNIK, 22. AVGUSTA (ONASA) - Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) već nekoliko godina najveća je potražnja za zanatlijama građevinske struke, kojih nema prijavljenih na općinskim biroima za zapošljavanje, iako bi profili zanimanja, poput armirača, zidara, farbara, stolara i tesara, mogli dobiti posao i u drugim krajevima BiH, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, prilikom izrade plana upisa u srednje škole za školsku 2011./2012. godinu, u kojoj je za izučavanje zanata predviđen prijem 1.175 učenika, nije, kao ranijih godina, vodilo računa o potrebama tržišta rada, pa ni u jednoj školi nema odjeljenja građevinske struke.

I ovog puta, najviše učenika se upisalo na zanate koji su najbrojniji na biroima za zapošljavanje, poput bravara, automehaničara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, i instalatera centralnog grijanja, te prodavača.

scroll back to top

Akcija "Volontiraj-Kreditiraj"

(Sarajevo, 17.8.2011. godine) - Sastanak 28 organizacija i pojedinaca iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 26. avgusta, najavit će akcioni plan ovogodišnjeg "Volontiraj - Kreditiraj" projekta, najveće volonterske inicijative u BiH, saopćeno je iz Udruženja InfoHouse.

Strategiju kako smanjiti stopu nezaposlenosti mladih u BiH konkretnom akcijom na sastanku će donijeti aktivisti, starosti od 14 do 50 godina, iz Banja Luke, Mostara, Brčkog, Breze, Zenice, Tuzle, Visokog, Prijedora, Foče, Travnika, Bihaća, Bijeljine, Sarajeva, Vogošće, Zavidovića, Maglaja, Goražda, Jablanice, Posušja, Rogatice, Odžaka i Sokoca.

Ovaj projekat pruža mladima ono što ne mogu dobiti od vladinih institucija, kao što je direktan susret s poslodavcima, prvi radni dan, jedinstveni način sticanja poslovnog iskustva i investiranje u vlastite kreativne ideje.

Kako se navodi u saopćenju, nadležne institucije smanjile su izdvajanja za mlade s 5,2 miliona KM u 2006. na 2,2 miliona KM u 2010. godini (smanjenje za 58 posto), a još uvijek ne postoji državna strategija za osnaživanje, dok sedam posto studenata prima stipendiju u najčešćem iznosu od 100 KM. Ovakvo stanje uticalo je na činjenice da svaka druga mlada osoba u BiH prestaje sa školovanjem nakon završene tri godine srednje škole ili niže, svaka četvrta osoba u BiH odustaje od obrazovanja, što je ispod prosjeka evropskih zemalja, 78 posto mladih provode slobodno vrijeme u kafićima, 33 posto konzumira cigarete i 49 posto alkohol, dok samo jedan posto mladih misli da mogu uticati na politička dešavanja.

scroll back to top

Upis na Građevinski fakultet i u Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu

(Sarajevo, 22.8.2011. godine) – Javna ustanova Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo raspisala je 18.8.2011. godine Javni konkurs za upis vanrednih učenika u školskoj 2011/2012. godini.

Upis i prijem vanrednih učenika I, II i III stepena stručne spreme, za polaganje razrednih ispita (razreda u cjelini), vršit će se od 1. do 30. septembra 2011. godine. Prijem zahtjeva i upis vanrednih učenika za prekvalifikaciju, polaganje predmetnih, dopunskih i maturskih ispita će se vršiti najkasnije do 30 dana prije početka ispitnog roka.

Vanredni učenici mogu se obrazovati za sljedeća zanimanja: konfekcionar tekstila – krojač, kuhar, autolakirer, autolimar, knjigovezac, moler – farbar, tapetar, cvjećar, obućar, keramičar, bravar, limar, instalater centralnog grijanja, plinski i vodoinstalater, operator za unos podataka i dekorater.

Uz prijavu kandidati treba da prilože: svjedočanstvo o prethodno završenoj školi (original), te izvod iz matične knjige rođenih (original ili ovjerena kopija). Prijave sa potpunom dokumentacijom se dostavljaju na adresu: Sekretarijat škole u ul. Azize Šaćirbegović 80, Sarajevo. Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 033/655-950.

Također, Građevinski fakultet u Sarajevu je 22.8.2011. godine objavio Naknadni konkurs za upis studenata u prvu godinu Prvog ciklusa redovnog studija u školskoj 2011/2012. godini.

Pravo prijave na Konkurs imaju svi kandidati koji konkurišu prvi put na ovaj fakultet, kao i kandidati koji su konkurisali u prvom roku, a nisu ispunili uslove prijema.

Prijave na Konkurs za upis podnose se od 23.8. do 5.9.2011. godine do 12 sati Studentskoj službi Građevinskog fakulteta u Sarajevu, ul. Patriotske lige 30. Prijemni ispit će se održati 7.9.2011. godine sa početkom u 12 sati.

Za sve dodatne informacije kandidati se mogu obratiti na telefon: 033/278-451.

scroll back to top

U BiH studira svega 20 posto mladih

(Sarajevo, 15.8.2011. godine) - U BiH ima svega šest ili sedam posto osoba sa visokom i višom stručnom spremom, a studira samo 20 posto osoba koja se nalaze u dobi od 18 do 25 godina, izjavila je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Esma Hadžagić.

Ona je navela da je BiH na posljednjem mjestu u EU po procentu osoba koja nakon srednje škole nastavljaju obrazovanje, istakavši da je takvih osoba u evropskim zemljama oko 40 posto, a u Kanadi 90 posto, prenosi "Dnevni avaz".

"Povećanje broja visokoobrazovanih kadrova je neminovnost. Tehnologije koje se pojavljuju zahtjevaju takav kadar. Poslovi koje danas radimo sa srednjom stručnom spremom, za nekih 10 ili 15 godina sigurno će tražiti visoku spremu", istakla je Hadžagićeva.

Prema važećim propisima EU, sve članice morat će do 2012. godine imati najmanje 40 posto visokoobrazovanog stanovništva.

U Strategiji razvoja obrazovanja u BiH zacrtan je cilj da se do 2015. godine broj osoba koja studiraju u životnoj dobi između 18 i 25 godine poveća na 32 posto.

(Srna/MOJportal)

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707304