Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Finalna CEO konferencija u Sarajevo

(Sarajevo, 12.12.2015. godine) - Inicijatori i organizatori CEO konferencije, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i švicarski Projekat zapošljavanja mladih (YEP), još jednom su pokazali da konstantan rad i jasna vizija stvaraju velika dostignuća okupivši preko 2.600 mladih u 7 gradova regije.

Danas je održana i finalna CEO konferencije, i to u Sarajevu. Nakon impresivnih rezultata i erupcije pozitivnih emocija na već održanim CEO konferencijama u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru, opravdana su očekivanja i entuzijazam mladih i u Sarajevu. Na ovaj način, stvorena je izuzetna prilika za kvalitetan networking i stvaranje novih, značajnih poslovnih poznanstava sa najuspješnijim osobama regije.

CEO konferencija mladima pruža pokretački duh, potiče ih na pozitivne promjene i iznova dokazuje da uspjeh u našoj i okolnim državama nije nepoznanica. Upravo zbog toga, ovaj projekat je i u regiji prepoznat kao drugačiji i inovativan, te svake godine privlači sve veći broj mladih ljudi i ostvaruje izvanredne rezultate.

Mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore imali su priliku zakoračiti u svijet motivacije i novih saznanja, te napraviti značajan iskorak ka ostvarenju svojih ciljeva i potencijala. Ono što izdvaja ovaj događaj je i uvijek vesela atmosfera, raznolik popratni sadržaj, gosti iznenađenja, vrijedne nagrade, te neizostavan afterparty sa zanimljivim izvođačima. Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš je na zatvaranju rekao da ljudska veličina nije u tome da mijenjamo svijet, već da mijenjamo sebe.

Markuš je najavio da će  Vlada Švicarske kroz Projekat zapošljavanja mladih podržati mlade ljude u realizaciji svojih ideja, kroz kreiranje fonda, te uspostavljanje programa mentorstva.

Ovogodišnji program održavanja CEO Konferencija na lokacijama u Bosni i Hercegovini uključivao je i Forume o zapošljavanju mladih, aktivnost koju YEP organizira od 2012. godine. Kroz forume o zapošljavanju mladih su  predstavljani uspješni društveno odgovorni poduzetnici, ali je i diskutovana Platforma za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini. Platforma predstavlja osnovu za izgradnju poticajnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva i stoga je od ključne važnosti da, kroz inkluzivan proces konsultacija, uključi i stavove mladih. Platforma će biti prezentovana na 12. Forumu o zapošljanju mladih 16.decembra 2016.godine, koja će se organizovati zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Projekat je realizovan uz podršku suorganizatora Švicarske ambasade u BiH, kroz Projekat zapošljavanja mladih, te vjernih partnera Kakanj Cement, Tondach, Sberbank, Nelt, Hyundai, Sol Azur, Inside by Ećo, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Naklade Mate, i Red Bulla.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/finalna-ceo-konferencija-u-sarajevu/

scroll back to top

Sajam srednjih škola u Mostaru

(Mostar, 10.11.2015. godine) - Ove godine Vijeće mladih Grada Mostara u partnerstvu sa Gradom Mostarom i Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNŽ, u sklopu obilježavanja međunarodne sedmice tolerancije, tradicionalno organiziraju Sajam srednjih škola. Sajam srednjih škola - Mostovi prijateljstva ove godine se realizira u sklopu Projekta „Dijalog za budućnost" koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Sajamske aktivnosti sufinanciraju organizacije UN-a. Zahvaljujući financijskoj podršci organizacija UN-a Sajam je ove godine osnažen, tako da su ove godine u sajamskim aktivnostima sudjeluju i srednje škole iz Zapadno-hercegovačke županije, s područja Širokog Brijega/Gimnazija Fra Dominika Mandića i Srednja strukovna škola/ i iz Ljubuškog/Gimnazija Ljubuški/.

Radi se o Projektu koji se priprema i realizira tokom cijele godine, a završni dio Projekta se realizira u pravilu u trećoj sedmici mjeseca novembra, u sklopu obilježavanja Međunarodne sedmice tolerancije.
Osnovni ciljevi Sajma su: promoviranje suživota, suradnje i komunikacije u gradu Mostaru i šire, zajedničko predstavljanje srednjih škola odnosno ponude Grada Mostara kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje te realizacija i predstavljanje zajedničkih aktivnosti mješovitih timova sastavljenih od profesora i učenika srednjih škola koje obrazuju učenike za srodna zanimanja, a po jezično različitim nastavnim planovima i programima.

U Sajamskim aktivnostima sudjeluje više od 2500 sudionika, od čega 1047 učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja Grada, njihovi nastavnici, roditelji, direktori osnovnih škola, preko 1000 učenika, profesora, direktora i ravnatelja srednjih škola, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod, Dekanesa i osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, dekanica i osoblje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studenti pravnih fakulteta iz Mostara - članovi ELSE Mostar - Evropskog udruženja studenata pravnih fakulteta, članovi Vijeća mladih Grada Mostara, Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara i Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Svi oni na najljepši mogući način, svako u okviru svojih mogućnosti, sa puno ljubavi, zalaganja i međusobne suradnje realiziraju sajamske aktivnosti.

Završne aktivnosti Sajma srednjih škola Grada Mostara -Mostovi prijateljstva će se održati u vremenu od 17. do 20. studenoga 2015. godine

17.11. Sajamski dan- Sajam srednjih škola Grada Mostara - Kongresna dvorana u
zgradi Vlade FBiH u vremenu od 8 do 18h;
18.11. Kviz „Obrazovanje bez diskriminacije" - Koledž ujedinjenog svijeta Mostar, s
početkom u 11h;
19.11. Javna debata - Pravni fakultet Univerziteta Džemal Bijedić, sa početkom u 11h;

20.11. Svečana ceremonija i izložba učeničkih radova - Vijećnica Grada Mostara, sa
početkom u 10,30h;
20.11. Zabava za srednjoškolce - OKC Abrašević.

U utorak, 17.11.o.g. na Sajmu srednjih škola Grada Mostara, u kongresnoj dvorani u Zgradi Vlade Federacije BiH, sve srednje škole sa područja Grada Mostara/ 19 javnih i 3 privatne/, će se predstaviti sa informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima, koristeći štandove predviđene za tu svrhu.

Učenici završnih razreda mostarskih osnovnih škola, u pratnji nastavnika, taj dan će posjetiti štandove srednjih škola te se informisali o ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje. Kako bi učenici završnih razreda iz prigradskih naselja imali priliku doći na Sajam za njih je obezbijeđen prevoz.

Prilikom posjete Sajmu svaki učenik završnog razreda osnovne škole će dobiti Informator - knjižicu sa informacijama o ponudi srednjih škola sa područja Mostara. Očekuje se preko 1500 posjetitelja tog dana.

scroll back to top

Studentsko poduzetništvo: Prijavi ideju do 9. marta

(Mart, 5.3.2014. godine) - Projekat "Studentsko preduzetništvo", pod motom Tvoj uspjeh počinje tvojom idejom, realizuje se treću godinu za redom od strane Centra za istraživanja i studije GEA Banjaluka, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o projektu koji kroz seriju praktičnih radionica pruža šansu studentima da njihove ideje zažive u praksi, a nagradni fond ove godine je uvećan za 12.000 i iznosi 48.000 američkih dolara.

Ovo je prilika za sve studente iz Bosne i Hercegovine da pojedinačno, ili kao tim, prijave svoju ideju za učešće u projektu "Studentsko preduzetništvo". Svim studentima koji prijave svoju ideju biće pružena stručna podrška u okviru projekta, kroz praktičnu školu preduzetništva koja će se održati u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, kako bi što uspješnije pretočili svoje poslovne ideje u konkretne biznis planove.

Svi polaznici će dobiti Certifikat o učešću u školi, a studentski timovi ili pojedinci će biti u prilici da kandiduju svoje biznis planove za finansiranje. Ove godine će za dvanaest najperspektivnijih biznis planova, po četiri u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, biti obezbjeđeno po 4.000 američkih dolara.

Pozivamo sve inovativne i kreativne studente iz Bosne i Hercegovine da se uključe u projekat "Studentsko preduzetništvo" i prijave svoju ideju. Rok za prijavu je 9. mart 2014.godine, a svi zainteresovani studenti mogu se prijaviti putem on line prijave na web stranici www.imamideju.ba ili kod koordinatora na univerzitetima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

scroll back to top

Nezaposlenost mladih se može riješiti sistemski

(Sarajevo, 25.10.2015. godine) - Prema najnovijim statističkim podacima, Ankete o radnoj snazi pokazuju da je svaka druga osoba na Balkanu uzrasta od 18 do 24 godine nezaposlena, a nezaposlenost među mladima u regiji najveća u Bosni i Hercegovini i iznosi 57,9 odsto.

Situacija nije bolja ni u drugim zemljama regiona gdje u prosjeku svaka druga mlada osoba nema zaposlenje: Makedonija se nalazi odmah iza BiH, a stopa nezaposlenosti mladih u toj zemlji trenutno iznosi oko 53 odsto.

Eurostat pokazuje da Hrvatska, takođe, spada među zemlje Evropske unije s najvišom stopom nezaposlenosti mladih osoba sa stopom nezaposlenosti mladih 43,1 odsto. Svaka druga osoba u Crnoj Gori uzrasta od 18 do 24 godine je nezaposlena a posebno zabrinjava podatak o naglom porastu broja nezaposlenih visokoškolaca. U Crnoj Gori je stopa nezaposlenosti mladih 45,3 odsto. Prema posljednjim podacima objavljenim u oktobru ove godine, stopa nezaposlenosti mladih osoba u Srbiji iznosi 43 odsto.

S druge strane, na evropskom nivou stopa nezaposlenosti mladih je 22,3 odsto. U Evropskoj uniji stopa nezaposlenosti osoba do 25 godina iznosi 21,9 odsto, a najveća je u Grčkoj gdje iznosi 51,8 odsto i Španiji sa 48,6 odsto. Prema podacima, Njemačka ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih, i to 7,8 odsto, a slijedi Austrija sa 9,3 odsto.

Projekat zapošljavanja mladih se bori protiv najvećeg problema bosanskohercegovačkog društva kroz transformaciju javnih službi za zapošljavanje i uvođenje savjetodavne podrške, kreiranje inovativnih aktivnih mjera poput klubova za traženje posla, te kroz podršku individualnim poduzetničkim poduhvatima u lokalnim zajednicama u kojima nema mogućnosti za mlade. Do sada je kroz podršku projekta posao dobilo preko 4000 mladih osoba, ali to nije dovoljno. Neophodno je da se nastavi sistemski razvoj institucija koje će biti fokusirane na rješavanje ovog problema. Prvi korak je već urađen, neophodno je nastaviti, a u definisanju rješenja obavljamo široke konsultacije kroz Forume o zapošljavanju mladih u Mostaru, Tuzli, Zenici i Banjaluci. Krajem godine ćemo Forum organizovati i u Sarajevu u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/ogromni-problem-nezaposlenosti-mladih-se-moze-rijesiti-samo-sistemski/

scroll back to top

Studenti, osvojite 4.000 dolara

(Februar, 3.2.2014. godine) - Rok za prijavu poslovnih ideja u okviru projekta "Studentsko preduzetništvo" je 9. mart, a za finansiranje devet najboljih ideja obezbijeđeno je 36.000 dolara, saopšteno je iz Centra za istraživanje i studije GEA Banja Luka, koji realizuje projekt.

Projekt, koji podržava USAID, namijenjen je studentima državnih i privatnih fakulteta, bez obzira na fakultetsko usmjerenje, koji su zainteresovani za razvoj preduzetničkog duha i pokretanje vlastitog biznisa.

Autori najboljih biznis-planova, po tri u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, osvojit će po 4.000 dolara.

Studenti će, u okviru programa "Imam ideju", pohađati školu za poslovne ideje u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, da bi što uspješnije pretočili poslovne ideje u konkretne biznis-planove. Školu će voditi stručnjaci i dokazani preduzetnici, koji će prenijeti studentima znanja i iskustva.

Polaznici će dobiti certifikat o učešću u školi, šansu da timski ili pojedinačno kandiduju biznis-planove za finansiranje, a moći će da učestvuju i na Poslovnom forumu mladih krajem godine, navodi se u saopštenju.

Projekat "Studentsko preduzetništvo", pod motom "Tvoj uspjeh počinje tvojom idejom", realizuje se treću godinu.

(SRNA)

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 700727