Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Sajam srednjih škola u Mostaru

(Mostar, 10.11.2015. godine) - Ove godine Vijeće mladih Grada Mostara u partnerstvu sa Gradom Mostarom i Ministarstvom obrazovanja, kulture i sporta HNŽ, u sklopu obilježavanja međunarodne sedmice tolerancije, tradicionalno organiziraju Sajam srednjih škola. Sajam srednjih škola - Mostovi prijateljstva ove godine se realizira u sklopu Projekta „Dijalog za budućnost" koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Sajamske aktivnosti sufinanciraju organizacije UN-a. Zahvaljujući financijskoj podršci organizacija UN-a Sajam je ove godine osnažen, tako da su ove godine u sajamskim aktivnostima sudjeluju i srednje škole iz Zapadno-hercegovačke županije, s područja Širokog Brijega/Gimnazija Fra Dominika Mandića i Srednja strukovna škola/ i iz Ljubuškog/Gimnazija Ljubuški/.

Radi se o Projektu koji se priprema i realizira tokom cijele godine, a završni dio Projekta se realizira u pravilu u trećoj sedmici mjeseca novembra, u sklopu obilježavanja Međunarodne sedmice tolerancije.
Osnovni ciljevi Sajma su: promoviranje suživota, suradnje i komunikacije u gradu Mostaru i šire, zajedničko predstavljanje srednjih škola odnosno ponude Grada Mostara kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje te realizacija i predstavljanje zajedničkih aktivnosti mješovitih timova sastavljenih od profesora i učenika srednjih škola koje obrazuju učenike za srodna zanimanja, a po jezično različitim nastavnim planovima i programima.

U Sajamskim aktivnostima sudjeluje više od 2500 sudionika, od čega 1047 učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja Grada, njihovi nastavnici, roditelji, direktori osnovnih škola, preko 1000 učenika, profesora, direktora i ravnatelja srednjih škola, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod, Dekanesa i osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, dekanica i osoblje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studenti pravnih fakulteta iz Mostara - članovi ELSE Mostar - Evropskog udruženja studenata pravnih fakulteta, članovi Vijeća mladih Grada Mostara, Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara i Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Svi oni na najljepši mogući način, svako u okviru svojih mogućnosti, sa puno ljubavi, zalaganja i međusobne suradnje realiziraju sajamske aktivnosti.

Završne aktivnosti Sajma srednjih škola Grada Mostara -Mostovi prijateljstva će se održati u vremenu od 17. do 20. studenoga 2015. godine

17.11. Sajamski dan- Sajam srednjih škola Grada Mostara - Kongresna dvorana u
zgradi Vlade FBiH u vremenu od 8 do 18h;
18.11. Kviz „Obrazovanje bez diskriminacije" - Koledž ujedinjenog svijeta Mostar, s
početkom u 11h;
19.11. Javna debata - Pravni fakultet Univerziteta Džemal Bijedić, sa početkom u 11h;

20.11. Svečana ceremonija i izložba učeničkih radova - Vijećnica Grada Mostara, sa
početkom u 10,30h;
20.11. Zabava za srednjoškolce - OKC Abrašević.

U utorak, 17.11.o.g. na Sajmu srednjih škola Grada Mostara, u kongresnoj dvorani u Zgradi Vlade Federacije BiH, sve srednje škole sa područja Grada Mostara/ 19 javnih i 3 privatne/, će se predstaviti sa informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima, koristeći štandove predviđene za tu svrhu.

Učenici završnih razreda mostarskih osnovnih škola, u pratnji nastavnika, taj dan će posjetiti štandove srednjih škola te se informisali o ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje. Kako bi učenici završnih razreda iz prigradskih naselja imali priliku doći na Sajam za njih je obezbijeđen prevoz.

Prilikom posjete Sajmu svaki učenik završnog razreda osnovne škole će dobiti Informator - knjižicu sa informacijama o ponudi srednjih škola sa područja Mostara. Očekuje se preko 1500 posjetitelja tog dana.

scroll back to top

Nezaposlenost mladih se može riješiti sistemski

(Sarajevo, 25.10.2015. godine) - Prema najnovijim statističkim podacima, Ankete o radnoj snazi pokazuju da je svaka druga osoba na Balkanu uzrasta od 18 do 24 godine nezaposlena, a nezaposlenost među mladima u regiji najveća u Bosni i Hercegovini i iznosi 57,9 odsto.

Situacija nije bolja ni u drugim zemljama regiona gdje u prosjeku svaka druga mlada osoba nema zaposlenje: Makedonija se nalazi odmah iza BiH, a stopa nezaposlenosti mladih u toj zemlji trenutno iznosi oko 53 odsto.

Eurostat pokazuje da Hrvatska, takođe, spada među zemlje Evropske unije s najvišom stopom nezaposlenosti mladih osoba sa stopom nezaposlenosti mladih 43,1 odsto. Svaka druga osoba u Crnoj Gori uzrasta od 18 do 24 godine je nezaposlena a posebno zabrinjava podatak o naglom porastu broja nezaposlenih visokoškolaca. U Crnoj Gori je stopa nezaposlenosti mladih 45,3 odsto. Prema posljednjim podacima objavljenim u oktobru ove godine, stopa nezaposlenosti mladih osoba u Srbiji iznosi 43 odsto.

S druge strane, na evropskom nivou stopa nezaposlenosti mladih je 22,3 odsto. U Evropskoj uniji stopa nezaposlenosti osoba do 25 godina iznosi 21,9 odsto, a najveća je u Grčkoj gdje iznosi 51,8 odsto i Španiji sa 48,6 odsto. Prema podacima, Njemačka ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih, i to 7,8 odsto, a slijedi Austrija sa 9,3 odsto.

Projekat zapošljavanja mladih se bori protiv najvećeg problema bosanskohercegovačkog društva kroz transformaciju javnih službi za zapošljavanje i uvođenje savjetodavne podrške, kreiranje inovativnih aktivnih mjera poput klubova za traženje posla, te kroz podršku individualnim poduzetničkim poduhvatima u lokalnim zajednicama u kojima nema mogućnosti za mlade. Do sada je kroz podršku projekta posao dobilo preko 4000 mladih osoba, ali to nije dovoljno. Neophodno je da se nastavi sistemski razvoj institucija koje će biti fokusirane na rješavanje ovog problema. Prvi korak je već urađen, neophodno je nastaviti, a u definisanju rješenja obavljamo široke konsultacije kroz Forume o zapošljavanju mladih u Mostaru, Tuzli, Zenici i Banjaluci. Krajem godine ćemo Forum organizovati i u Sarajevu u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/ogromni-problem-nezaposlenosti-mladih-se-moze-rijesiti-samo-sistemski/

scroll back to top

Studenti, osvojite 4.000 dolara

(Februar, 3.2.2014. godine) - Rok za prijavu poslovnih ideja u okviru projekta "Studentsko preduzetništvo" je 9. mart, a za finansiranje devet najboljih ideja obezbijeđeno je 36.000 dolara, saopšteno je iz Centra za istraživanje i studije GEA Banja Luka, koji realizuje projekt.

Projekt, koji podržava USAID, namijenjen je studentima državnih i privatnih fakulteta, bez obzira na fakultetsko usmjerenje, koji su zainteresovani za razvoj preduzetničkog duha i pokretanje vlastitog biznisa.

Autori najboljih biznis-planova, po tri u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, osvojit će po 4.000 dolara.

Studenti će, u okviru programa "Imam ideju", pohađati školu za poslovne ideje u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, da bi što uspješnije pretočili poslovne ideje u konkretne biznis-planove. Školu će voditi stručnjaci i dokazani preduzetnici, koji će prenijeti studentima znanja i iskustva.

Polaznici će dobiti certifikat o učešću u školi, šansu da timski ili pojedinačno kandiduju biznis-planove za finansiranje, a moći će da učestvuju i na Poslovnom forumu mladih krajem godine, navodi se u saopštenju.

Projekat "Studentsko preduzetništvo", pod motom "Tvoj uspjeh počinje tvojom idejom", realizuje se treću godinu.

(SRNA)

scroll back to top

Studentsko poduzetništvo: Prijavi ideju do 9. marta

(Mart, 5.3.2014. godine) - Projekat "Studentsko preduzetništvo", pod motom Tvoj uspjeh počinje tvojom idejom, realizuje se treću godinu za redom od strane Centra za istraživanja i studije GEA Banjaluka, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o projektu koji kroz seriju praktičnih radionica pruža šansu studentima da njihove ideje zažive u praksi, a nagradni fond ove godine je uvećan za 12.000 i iznosi 48.000 američkih dolara.

Ovo je prilika za sve studente iz Bosne i Hercegovine da pojedinačno, ili kao tim, prijave svoju ideju za učešće u projektu "Studentsko preduzetništvo". Svim studentima koji prijave svoju ideju biće pružena stručna podrška u okviru projekta, kroz praktičnu školu preduzetništva koja će se održati u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, kako bi što uspješnije pretočili svoje poslovne ideje u konkretne biznis planove.

Svi polaznici će dobiti Certifikat o učešću u školi, a studentski timovi ili pojedinci će biti u prilici da kandiduju svoje biznis planove za finansiranje. Ove godine će za dvanaest najperspektivnijih biznis planova, po četiri u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, biti obezbjeđeno po 4.000 američkih dolara.

Pozivamo sve inovativne i kreativne studente iz Bosne i Hercegovine da se uključe u projekat "Studentsko preduzetništvo" i prijave svoju ideju. Rok za prijavu je 9. mart 2014.godine, a svi zainteresovani studenti mogu se prijaviti putem on line prijave na web stranici www.imamideju.ba ili kod koordinatora na univerzitetima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

scroll back to top

RODA - Poziv za nezaposlene

(Sarajevo, 28.11.2013. godine) – Tražiš posao? Treba ti znanje engleskog jezika? Želiš dobro vladati računarom? Nedostaju ti poslovne vještine? Potrebni su ti međunarodno priznati certifikati?

Sve navedeno i još mnogo toga možeš naučiti u Udruženju za istraživanje i organizacioni razvoj (RODA), koje poziva nezaposlene mlade osobe da se prijave za pohađanje obuke u okviru projekta „3L kompetencije za mlade nezaposlene osobe. Projekta se realizira  sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije III-LOD III“ kojeg finansira Europska unija.

Osnovni kriteriji za prijavu kandidata su:

  • Nezaposlena osoba sa evidencije nezaposlenih općinskog biroa Stari Grad Sarajevo,
  • Starosne dobi od 18 do 30 godina
  • Srednja, viša ili visoka stručna sprema
  • Aktivan tražilac posla.

Poziv je otvoren do 9.12.2013. godine.

(više informacija na www.rod-a.com ili na telefon 033 553 385)

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 9.9%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 17.7%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 10.3%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 59.7%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
Besplatna obuka za 139 mladih nezaposlenih osoba

Besplatna obuka za 1…

(Goražde, 21.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje BPK Goražde kroz realizaciju programa obuke nezaposlenih osoba u 2017. godini omogućila je edukaciju iz i...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 589872