Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Otvorene prijave za 4. start up weekend u Mostaru

(Mostar, 26.3.2016. godine) - INTERA TP s zadovoljstvom objavljuje otvaranje prijava za četvrti Startup Weekend u Mostaru, koji će se održati od 22.-24.04.2016. uz nagradni fond od nevjerojatnih 13.000 KM. Startup Weekend je planetarno prepoznat događaj gdje mladi imaju priliku raditi u timu na razvijanju poslovne ideje uz asistenciju mentora. Dosad je održano preko 2900 Startup Weekenda u preko 700 gradova u 150 država u svijetu.

Startup Weekend funkcionira po već ustaljenom modelu: svi imaju mogućnost da u petak navečer prezentiraju ideju, nakon čega se timovi formiraju oko najboljih ideja (odabranih od strane svih sudionika). Ostatak vikenda timovi rade na kreiranju poslovnog modela, kodiranju, dizajniranju i istraživanju tržišta, uz pomoć mentora koji su i sami iskusni poduzetnici. Vrhunac vikenda je nedjelja i pitching pred sucima, nakon čega slijedi selekcija i proglašenje pobjednika. Kao i dosad, Startup Weekend je fokusiran na poslovne ideje temeljene na informacijskim tehnologijama (IT), no to ne isključuje ideje iz bilo kojeg drugog područja koje u svom poslovnom modelu primjenjuju IT tehnologije. Također, prijaviti se mogu svi koji žele sudjelovati, bez obzira imaju li neku poslovnu ideju ili se samo žele priključiti nekom timu. Prijaviti se mogu developeri, dizajneri te svi ostali bez obzira na profesiju, koji imaju ideju ili žele doprinijeti nekom timu svojim znanjem i iskustvom.

Za sve sudionike osiguran je lokalni taksi prijevoz od centra grada do INTERA TP-a, a za one koji dolaze van Mostara, osigurali smo smještaj u petak i subotu navečer, kao i pokrivanje putnih troškova u visini cijene javnog prijevoza. Informacije o mentorima i sucima će biti dostupne uskoro, a prijaviti se možete na linku. Kupnja ulaznica u vrijednosti od 10€ se vrši putem Eventbrite-a, no ulaznice je moguće platiti i gotovinski svakim radnim danom do 16:00 u prostorijama INTERA TP-a. Prijave su otvorene do 21.04.2016.

Sudionike očekuje izuzetno praktično iskustvo i prilika za stjecanje novih poznanstava i vještina, a uz nagradni fond od 13.000 KM svima će se pružiti i mogućnost izravnog ulaska u poslovni inkubator INTERA TP-a.

Ovaj Startup Weekend je i posljednja aktivnost projekta „Creative Mobility for Jobs – CREAM JOBS“, koji INTERA TP implementira uz podršku Veleposlanstva SAD-a u BiH, u okviru Fonda Democracy Commission. Događaj je podržalo i Ministarstvo Vanjskih poslova Kraljevine Norveške kao i poduzeće MojTaxi.

Zašto se prijaviti? Bilo da osnujete vlastiti startup, upoznate nekog novog ili jednostavno naučite neku novu vještinu – svi ćete napustiti događaj s novim saznanjima i pozitivnim iskustvima. Ako ste ikad razmišljali o poduzetništvu ili se jednostavno želite zabaviti i naučiti nešto novo – prijavite se odmah! Startup Weekend pruža idealno okruženje za prve korake ka pokretanju biznisa i povezivanju s pravim resursima i ljudima koji žele napraviti nešto novo. Vidjeti ćete iz prve ruke što je zapravo potrebno za započeti posao – nijedna knjiga, panel, govornik ili blog post vam neće dati potpune informacije o tome – jedini način je zapravo pokušati.

- See more at: http://www.mreza-mira.net/38776-otvorene-prijave-za-4-startup-weekend-mostar/#sthash.i3DGxEwl.dpuf

scroll back to top

Zanatlije mogu zaraditi kao osobe sa fakultetom

(Sarajevo, 29.3.2016. godine) - Dok se na biroima za zapošljavanje svakodnevno registrira veliki broj pravnika, ekonomista, politologa, kriminalista, firme u BiH očajno trebaju stručne radnike sa zanatima. Poslovi elektroinstalatera, vodoinstalatera, montažera klima-uređaja, varilaca, vozača kamiona, veoma su traženi.

Uvijek će trebati izvršiti neke popravke uređaja, montirati PVC stolariju ili razvesti struju, a postavlja se pitanje hoćemo li ostati bez ovakvih kadrova.

Zapad cijeni zanate

Elektro ili vodoinstalater, prema nekim istraživanjima, može zaraditi i plaću jednaku kao i radnik sa fakultetom. Jedan sarajevski vodoinstalater, koji posao obavlja samostalno, kazao je za Faktor da posao varira, a u skladu s tim i zarada.

Posla nekad ima, nekad nema. Ako se nešto i zaradi to je prosječna plaća koja može prehraniti tročlanu porodicu – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, teško se obrti otvaraju, jer država ne vodi računa o zanatskim poslovima i ni na koji način olakšava tek započeti obrt.

– Po osnivanju obrta odmah traže da se sve plaća, nikakvih olakšica, nemamo ni povoljnih kreditnih linija za obrt – dodaje on.

Inače poslovi zanatskih zanimanja mnogo su cijenjeniji u Austriji, Njemačkoj ili Holandiji, gdje se mjesečno nudi između 1.500 i 2.500 eura, zavisno od iskustva i znanja.

Kako je za Faktor izjavila direktorica Srednje elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva Samira Karamehić, za smjerove elektroenergetičar i elektroinstalater ima interesovanja.

– Naši učenici obavljaju praksu u Elektroprivredi BiH, BH Telecomu, Energoinvestu, Boschu, Volkswagenu, General Servisu. Obično kada se pokažu dobrim na praksi, po završenoj školi mogu dobiti posao u ovim firmama. Ova zanimanja mogu zasnovati i obrt, te samostalno raditi – kaže Karamehić.

Olakšati pokretanje biznisa

Bivši direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić izjavio je za Faktor da država treba omogućiti lakše pokretanje malih biznisa i obrta gdje bi onda ovi stručni radnici bili kooperanti postojećim velikim preduzećima.

– BiH bi trebala olakšati na početku malim firmama razvoj, i kada se razviju onda im povećati stopu poreza i nameta. Time bi država napravila fleksibilniju fiskalnu politiku – objašnjava Bakšić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)

scroll back to top

U februaru smanjen broj nezaposlenih

(Sarajevo, 22.3.2016. godine) - Krajem februara 2016. godine na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 388.606 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 2.132, odnosno 0,55%.

U poređenju sa istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih je smanjen za 5.181.

Istovremeno, broj zaposlenih (450.419) je u januaru 2016. godine  u odnosu na prosjek iz prošle godine veći za 298.

U februaru 2016. godine sa evidencija kantonalnih službi za zapošljavanje brisana je 10.341 osoba, od čega su zaposlene 6.493, što je za 925 ili 16,61% više nego u prethodnom mjesecu.

scroll back to top

Info platforma za mlade

(Sarajevo, 24.3.2016. godine) - Info platforma HOĆU.ba je poseban servis za informiranje 500.000 mladih i onih koji rade sa njima, kojima nudi više od 3.000 korisnih informacija godišnje s ciljem osnaživanja, motiviranja i aktiviranja mladih u bh. društvu.

Info platforma se sastoji od seta komunikacijskih alata – od modernog web portala www.hocu.ba, društvenih mreža, on line magazina za nastavnike, NVO-e i roditelje, video materijala pa do najava u elektronskim medijima, info radionica u školama, regionalnih prezentacija i dijaloga sa ključnim akterima i promotivnog učešća na drugim događajima za mlade.

Info platforma je nastavak 10-godišnje prakse informiranja mladih u BiH koju provodi OIA sa svojim Munja inkubatorom. Podršku za pokretanje Info platforme dala je Ambasada Švicarske u BiH uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH i niza partnera.

Nova info platforma zvanično je počela sa radom 13.10.2015. godine.

scroll back to top

Širom svijeta nezaposleno 78 miliona mladih


(Sarajevo, 1.2.2016. godine) - Širom svijeta prošle godine bilo je nezaposleno 78 miliona mladih, za dva miliona manje nego 2009, ali daleko više nego prije početka krize 2007. kada je bilo 73,5 miliona nezaposlenih mladih – podaci su Međunarodne organizacije rada /ILO/.

Na osnovu dostupnih podataka iz 56 zemalja, na tržištu rada bilo je za 1,7 miliona mladih manje u odnosu na očekivanja prije krize, a riječ je o obeshrabrenim licima koja se ne ubrajaju u nezaposlene jer nisu aktivno tražili zaposlenje.

Direktor Organizacije Huan Somavia /Juan Somavia/ rekao je da je zapošljavanje mladih svjetski prioritet, dodavši da slabi oporavak dostojanstvenog rada pojačava stalna nesposobnost svjetske ekonomije da osigura budućnost za sve mlade, što pokriva porodice, socijalnu koheziju i vjerodostojnost politika.

U svom godišnjem istraživanju o trendovima u zapošljavanju ILO je upozorio na mogući nastavak slabog oporavka zaposlenosti u ovoj godini, posebno u razvijenim privredama, jer je globalna nezaposlenost već treću godinu zaredom od početka ekonomske krize na rekordnom nivou.

“Izazov obnavljanja radnih mjesta ukazuje na veoma različit oporavak tržišta rada, koji se u razvijenim zemljama manifestuje stalno visokim stopama nezaposlenosti, kao i sve većom obeshrabrenošću, a u regijama u razvoju opet rastom zaposlenosti i sve većim brojem nesigurnih zaposlenja i siromašnih radnika”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj pokazuje da se globalna nezaposlenost od 55 odsto u periodu od 2007. do 2010. godine povećala u razvijenim privredama i regionu EU, koji čini svega 15 odsto svjetske radne snage. Procjenjuje da je na globalnom nivou 1,53 milijarde radnika imalo nesiguran posao u 2009. godini, što odgovara slaboj stopi zaposlenosti od 50,1 odsto.

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 712850