Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Zanatlije mogu zaraditi kao osobe sa fakultetom

(Sarajevo, 29.3.2016. godine) - Dok se na biroima za zapošljavanje svakodnevno registrira veliki broj pravnika, ekonomista, politologa, kriminalista, firme u BiH očajno trebaju stručne radnike sa zanatima. Poslovi elektroinstalatera, vodoinstalatera, montažera klima-uređaja, varilaca, vozača kamiona, veoma su traženi.

Uvijek će trebati izvršiti neke popravke uređaja, montirati PVC stolariju ili razvesti struju, a postavlja se pitanje hoćemo li ostati bez ovakvih kadrova.

Zapad cijeni zanate

Elektro ili vodoinstalater, prema nekim istraživanjima, može zaraditi i plaću jednaku kao i radnik sa fakultetom. Jedan sarajevski vodoinstalater, koji posao obavlja samostalno, kazao je za Faktor da posao varira, a u skladu s tim i zarada.

Posla nekad ima, nekad nema. Ako se nešto i zaradi to je prosječna plaća koja može prehraniti tročlanu porodicu – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, teško se obrti otvaraju, jer država ne vodi računa o zanatskim poslovima i ni na koji način olakšava tek započeti obrt.

– Po osnivanju obrta odmah traže da se sve plaća, nikakvih olakšica, nemamo ni povoljnih kreditnih linija za obrt – dodaje on.

Inače poslovi zanatskih zanimanja mnogo su cijenjeniji u Austriji, Njemačkoj ili Holandiji, gdje se mjesečno nudi između 1.500 i 2.500 eura, zavisno od iskustva i znanja.

Kako je za Faktor izjavila direktorica Srednje elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva Samira Karamehić, za smjerove elektroenergetičar i elektroinstalater ima interesovanja.

– Naši učenici obavljaju praksu u Elektroprivredi BiH, BH Telecomu, Energoinvestu, Boschu, Volkswagenu, General Servisu. Obično kada se pokažu dobrim na praksi, po završenoj školi mogu dobiti posao u ovim firmama. Ova zanimanja mogu zasnovati i obrt, te samostalno raditi – kaže Karamehić.

Olakšati pokretanje biznisa

Bivši direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić izjavio je za Faktor da država treba omogućiti lakše pokretanje malih biznisa i obrta gdje bi onda ovi stručni radnici bili kooperanti postojećim velikim preduzećima.

– BiH bi trebala olakšati na početku malim firmama razvoj, i kada se razviju onda im povećati stopu poreza i nameta. Time bi država napravila fleksibilniju fiskalnu politiku – objašnjava Bakšić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)

scroll back to top

Info platforma za mlade

(Sarajevo, 24.3.2016. godine) - Info platforma HOĆU.ba je poseban servis za informiranje 500.000 mladih i onih koji rade sa njima, kojima nudi više od 3.000 korisnih informacija godišnje s ciljem osnaživanja, motiviranja i aktiviranja mladih u bh. društvu.

Info platforma se sastoji od seta komunikacijskih alata – od modernog web portala www.hocu.ba, društvenih mreža, on line magazina za nastavnike, NVO-e i roditelje, video materijala pa do najava u elektronskim medijima, info radionica u školama, regionalnih prezentacija i dijaloga sa ključnim akterima i promotivnog učešća na drugim događajima za mlade.

Info platforma je nastavak 10-godišnje prakse informiranja mladih u BiH koju provodi OIA sa svojim Munja inkubatorom. Podršku za pokretanje Info platforme dala je Ambasada Švicarske u BiH uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH i niza partnera.

Nova info platforma zvanično je počela sa radom 13.10.2015. godine.

scroll back to top

Širom svijeta nezaposleno 78 miliona mladih


(Sarajevo, 1.2.2016. godine) - Širom svijeta prošle godine bilo je nezaposleno 78 miliona mladih, za dva miliona manje nego 2009, ali daleko više nego prije početka krize 2007. kada je bilo 73,5 miliona nezaposlenih mladih – podaci su Međunarodne organizacije rada /ILO/.

Na osnovu dostupnih podataka iz 56 zemalja, na tržištu rada bilo je za 1,7 miliona mladih manje u odnosu na očekivanja prije krize, a riječ je o obeshrabrenim licima koja se ne ubrajaju u nezaposlene jer nisu aktivno tražili zaposlenje.

Direktor Organizacije Huan Somavia /Juan Somavia/ rekao je da je zapošljavanje mladih svjetski prioritet, dodavši da slabi oporavak dostojanstvenog rada pojačava stalna nesposobnost svjetske ekonomije da osigura budućnost za sve mlade, što pokriva porodice, socijalnu koheziju i vjerodostojnost politika.

U svom godišnjem istraživanju o trendovima u zapošljavanju ILO je upozorio na mogući nastavak slabog oporavka zaposlenosti u ovoj godini, posebno u razvijenim privredama, jer je globalna nezaposlenost već treću godinu zaredom od početka ekonomske krize na rekordnom nivou.

“Izazov obnavljanja radnih mjesta ukazuje na veoma različit oporavak tržišta rada, koji se u razvijenim zemljama manifestuje stalno visokim stopama nezaposlenosti, kao i sve većom obeshrabrenošću, a u regijama u razvoju opet rastom zaposlenosti i sve većim brojem nesigurnih zaposlenja i siromašnih radnika”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj pokazuje da se globalna nezaposlenost od 55 odsto u periodu od 2007. do 2010. godine povećala u razvijenim privredama i regionu EU, koji čini svega 15 odsto svjetske radne snage. Procjenjuje da je na globalnom nivou 1,53 milijarde radnika imalo nesiguran posao u 2009. godini, što odgovara slaboj stopi zaposlenosti od 50,1 odsto.

scroll back to top

U februaru smanjen broj nezaposlenih

(Sarajevo, 22.3.2016. godine) - Krajem februara 2016. godine na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 388.606 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 2.132, odnosno 0,55%.

U poređenju sa istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih je smanjen za 5.181.

Istovremeno, broj zaposlenih (450.419) je u januaru 2016. godine  u odnosu na prosjek iz prošle godine veći za 298.

U februaru 2016. godine sa evidencija kantonalnih službi za zapošljavanje brisana je 10.341 osoba, od čega su zaposlene 6.493, što je za 925 ili 16,61% više nego u prethodnom mjesecu.

scroll back to top

Finalna CEO konferencija u Sarajevo

(Sarajevo, 12.12.2015. godine) - Inicijatori i organizatori CEO konferencije, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i švicarski Projekat zapošljavanja mladih (YEP), još jednom su pokazali da konstantan rad i jasna vizija stvaraju velika dostignuća okupivši preko 2.600 mladih u 7 gradova regije.

Danas je održana i finalna CEO konferencije, i to u Sarajevu. Nakon impresivnih rezultata i erupcije pozitivnih emocija na već održanim CEO konferencijama u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru, opravdana su očekivanja i entuzijazam mladih i u Sarajevu. Na ovaj način, stvorena je izuzetna prilika za kvalitetan networking i stvaranje novih, značajnih poslovnih poznanstava sa najuspješnijim osobama regije.

CEO konferencija mladima pruža pokretački duh, potiče ih na pozitivne promjene i iznova dokazuje da uspjeh u našoj i okolnim državama nije nepoznanica. Upravo zbog toga, ovaj projekat je i u regiji prepoznat kao drugačiji i inovativan, te svake godine privlači sve veći broj mladih ljudi i ostvaruje izvanredne rezultate.

Mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore imali su priliku zakoračiti u svijet motivacije i novih saznanja, te napraviti značajan iskorak ka ostvarenju svojih ciljeva i potencijala. Ono što izdvaja ovaj događaj je i uvijek vesela atmosfera, raznolik popratni sadržaj, gosti iznenađenja, vrijedne nagrade, te neizostavan afterparty sa zanimljivim izvođačima. Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Ranko Markuš je na zatvaranju rekao da ljudska veličina nije u tome da mijenjamo svijet, već da mijenjamo sebe.

Markuš je najavio da će  Vlada Švicarske kroz Projekat zapošljavanja mladih podržati mlade ljude u realizaciji svojih ideja, kroz kreiranje fonda, te uspostavljanje programa mentorstva.

Ovogodišnji program održavanja CEO Konferencija na lokacijama u Bosni i Hercegovini uključivao je i Forume o zapošljavanju mladih, aktivnost koju YEP organizira od 2012. godine. Kroz forume o zapošljavanju mladih su  predstavljani uspješni društveno odgovorni poduzetnici, ali je i diskutovana Platforma za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini. Platforma predstavlja osnovu za izgradnju poticajnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva i stoga je od ključne važnosti da, kroz inkluzivan proces konsultacija, uključi i stavove mladih. Platforma će biti prezentovana na 12. Forumu o zapošljanju mladih 16.decembra 2016.godine, koja će se organizovati zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Projekat je realizovan uz podršku suorganizatora Švicarske ambasade u BiH, kroz Projekat zapošljavanja mladih, te vjernih partnera Kakanj Cement, Tondach, Sberbank, Nelt, Hyundai, Sol Azur, Inside by Ećo, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Naklade Mate, i Red Bulla.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/finalna-ceo-konferencija-u-sarajevu/

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 9.9%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 17.7%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 10.3%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 59.7%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
Besplatna obuka za 139 mladih nezaposlenih osoba

Besplatna obuka za 1…

(Goražde, 21.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje BPK Goražde kroz realizaciju programa obuke nezaposlenih osoba u 2017. godini omogućila je edukaciju iz i...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 595927