Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

3. Sarajevo „Let's talk about IT“

(Sarajevo, 8.5.2017. godine) - Novi Let’s talk about IT bit će održan 9. maja na temu "Upotreba opensource tehnologija pri skaliranju infrastrukture datacentara". Predavač Omar El Tabari podijelit će iskustva stečena upravljanjem i održavanjem velikih data centara.

Let's Talk About IT!
Početkom godine grupa entuzijasta iz sarajevskog IT svijeta pokrenula je seriju meetup-a pod nazivom Let’s talk about IT! i pokroviteljstvom kompanije Infobip. Ideja je bila pomoći jačanju IT communityja u Sarajevu. Ovo je odlična prilika da zainteresovani pored svakodnevnih obaveza saznaju nešto novo te podijele iskustva i probleme na koje nailaze u razvoju softvera.

Već su održana dva meetupa na kojima su predstavljeni koncepti countinuous deliverya, te monitoringa i alertinga enterprise sistema. Predavači su podijelili iskustva stečena tokom rada na razvoju softverskih rješenja, a sudionici su bili u prilici da steknu nova znanja koja bi im mogla koristiti u daljem razvoju.

Ansible, Chef, Docker…

Treći po redu meetup biti će odrzan 9. maja na temu "Upotreba opensource tehnologija pri skaliranju infrastrukture datacentara". Predavač Omar El Tabari će pružiti uvid u opensoruce tehnologije Ansible, Chef, kao i cloud init, powershell i Docker. Pored toga predstavit će načine njihove upotrebe pri održavanju i upravljanju datacentrima, kako se javila potreba za njima te kako su one integrisane u infrastrukturu sistema. Također će se osvrnuti na otkrivanje grešaka, kao i na pitanja sigurnosti. 

Prijavite se!

Zainteresirani se mogu prijaviti na meetup stranici, a više informacija možete pronaći naFacebook stranici.

Treći meetup je ujedno i posljedni u proljetnoj seriji, nakon čega slijedi ljetna pauza. Priča se nastavlja u septembru kada kreće nova serija meetup-a. Predavači koji su zainteresirani za ulazak u program mogu se javiti na  JLIB_HTML_CLOAKING .

Vidimo se 9. maja u prostorijama Academy387 – Bosmal Centar, Sarajevo u 18 sati.

 

scroll back to top

Otvorene prijave za Coca-Colin program ljetnih praksi

(Sarajevo, 8.5.2017. godine) - Kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo i ove godine nastavila je sa programom podrške razvoju mladih i organizuje jedinstveni program ljetnih praksi Coke Summership.

Ohrabrena prošlogodišnjim uspjehom polaznika, od kojih se njih pet zaposlilo u kompaniji Coca – Cola HBC B-H Sarajevo, a dvoje u partnerskim kompanijama, Coca-Cola u BiH je i ove godine otvorila konkurs za sve bosanskohercegovačke studente treće i četvrte godine, apsolvente, diplomce, kao i polaznike master studija akreditovanih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Program praksi spaja edukaciju i treninge, rad sa mentorima, kao i realno poslovno iskustvo, pružajući polaznicima mogućnost stjecanja neophodnih praktičnih znanja. Svi studenti iz cijele Bosne i Hercegovine su pozvani da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za najbolje radno ljeto ikada i uz radost, entuzijazam, učenje i timski rad, dožive Coca-Colin program ljetnih praksi Coke Summership.

Prijave su otvorene od 24. aprila do 24. maja na web stranici projekta, a nakon toga slijedi period selekcije kandidata. Odabrani polznici će pohađati program Coke Summership od 12. jula do 18. augusta, a njih dvadeset će dobiti izvanrednu mogućnost stjecanja praktičnih znanja u velikom sistemu poput Coca-Cole, te unaprijediti vještine i kompetencije neophodne za rad na sve zahtjevnijem tržištu rada. Nakon završene prakse, svi praktikanti će dobiti potvrdu o završenoj praksi i ući će u bazu za potencijalne zaposlenike kompanije Coca-Cola HBC B-H Sarajevo.

Tokom šestosedmičnog programa studenti će stjecati iskustvo radeći tri dana sedmično na konkretnim projektima s mentorima i provodeći dva dana na interaktivnim predavanjima i radionicama. Program Coke Summership je jedan od načina na koji Coca-Cola HBC B-H Sarajevo nastavlja na praktične i primjenjive načine mladima pružati raznovrsna poslovna znanja i nova iskustva, te daje podršku rješavanju važnih pitanja bosanskohercegovačkog društva, zapošljavanja i zapošljivosti mladih.

Dodatne informacije o programu, kao i aplikacija za prijavu na program ljetnih praksi Coke Summership dostupne su na web stranici www.cokesummership.ba.

 

Izvor: Klix.ba

scroll back to top

Zeničkim osnovcima najzanimljivija zanimanja koja vode van BiH

(Zenica, 5.5.2017. godine) - U organizaciji Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj "Zora" Zenica danas je u Gradskoj areni u Zenici upriličen Sajam zanimanja i srednjih škola koji ima za cilj zeničkim osnovcima olakšati izbor za daljnje školovanje.

Sajam zanimanja i srednjih škola i ove godine je okupio sve srednje škole s područja Zenice, a njihovi predstavnici su učenicima završnih razreda osnovnih škola predstavili svoja zanimanja te ih posavjetovali o karijeri koju mogu ostvariti. U četiri sata, koliko je trajao današnji sajam, odazvalo se više stotina učenika završnih razreda osnovnih škola, a organizatori su istakli kako je usmjeravanje osnovaca za daljnje školovanje bitno zbog prebukiranosti tržišta rada i prevelike nezaposlenosti.

"Proteklih godina svjesni smo prevelike nezaposlenosti te smo osjetili potrebu da organizujemo jedan ovakav sajam i za osnovce kako bi izabrali što bolje buduće zanimanje. Veoma je važno da se učenici što bolje informišu, upoznaju i s prednostima i nedostacima određene profesije kako bi mogli donijeti najbolju odluku za sebe. Bitno je izabrati zanimanje shodno svojim interesima, jer tada se teži biti najbolji u onome čime se bavimo, što i jeste cilj", kazao je predsjednik Udruženja "Zora" Zenica Armin Šestić.

Pedagog Mješovite srednje industrijske škole u Zenici Miroslav Budiša ističe kako je interesovanje za smjerove u njihovoj školi slabije te da se uglavnom biraju ona zanimanja koja otvaraju polje rada van granica Bosne i Hercegovine.

"Ovaj sajam usmjeren je na motivaciju osnovaca da lakše izaberu svoju budućnost. Iako srednjoškolsko obrazovanje ne treba biti osnovna orijentacija, ipak daje doprinos da se lakše usmjere gdje žele ići dalje. Interesovanje je iz godine u godinu slabije na brojnim smjerovima, osim na specifičnim zanimanjima koja su interesantna u našoj zemlji i inostranstvu, ovisno o tržištu rada i šta se traži", izjavio je Budiša.

Učenik Mješovite srednje industrijske škole u Zenici Haris Aščerić danas je zeničkim osnovcima predstavio smjer mašinskog tehničara.

"Danas smo izložili naše najzanimljivije projekte koje smo radili na praksama kako bismo svoj smjer i školu približili osnovcima. Na praksama učimo i rad u AutoCAD programima tako da su naši smjerovi jedni od najzanimljivijih za budućnost i tržište rada", izjavio je Aščerić.

Sajmu se danas nisu odazvali predstavnici nivoa vlasti, iako su prema riječima organizatora dobili pozivnice. Osnovci će se o radu srednjih škola u Zenici moći upoznati do 14 sati.

 

 

Izvor: Klix.ba

scroll back to top

U Sarajevu počeo festival rada srednjih stručnih i tehničkih škola u BiH

(Sarajevo, 6.5.2017. godine) - Ovogodišnji domaćin festivala je JU Srednjoškolski centar Hadžići koji je ugostio oko 1.000 učenika, oko 300 mentora koji će se predstaviti s 23 stručna zvanja i 27 zanimanja.

Prisutnima su se obratili direktor škole Selver Ejubović, ministar za obrazovanje i nauku i mlade  KS Elvir Kazazović i idejni vođa ove manifestacije, Hasan Brkić.

- Festival rada je promocija rada, stvaralaštva, druženja i mladosti, a mladost sanja o ljepšem i boljem svijetu, o svijetu u kojem su "riječi djela" – saopćili su organizatori.

Ovu manifestaciju uveličali su pjesmom poznati pjevač Neno Murić, ali i mlade nade škole iz Hadžića.

Nakon zvaničnog otvorenja, učesnike očekuje takmičenje i mnogobrojne zabavne aktivnosti u Hadžićima.

scroll back to top

Besplatna edukativna konferencija

Poziv mladima na edukativnu konferenciju "Business skills for the future", koja će se odrzati 15.06.2016. u 16.30h. Prednost imaju mladi iz Općine Centar Sarajevo, pa onda i mladi ljudi iz drugih općina u BiH.
Više informacija putem linka: http://bnl.co.ba/…/abo…/175-poziv-na-edukativnu-konferenciju.

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 700727