Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO


1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci
Odlična prilika namijenjena studentima za honorarni posao i razvoj vještina kao mobilni bankar u Sparkasse banci. Od vas se očekuje komunikacija sa postojećim klijentima i akvizicija novih, prezentacija i savjetovanje klijenata o proizvodima i uslugama koje Banka nudi, uz građenje pozitivnog imidža Banke. Rok za prijavu je 21.06.

Više informacija


2. Poziv za studente: PUTUJEMO U EVROPU 2017
Inkubator društvenih inovacija „Munja“ i info platforma HOĆU.ba uz podršku Robert Bosch Fondacije, Balkan Trust for Democracy i partnera otvara i desetu godinu za redom poziv za učešće u programu «Putujemo u Evropu» za studente završnih godina prvog i drugog ciklusa studija univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini. Rok prijave je do 15.juna. 
Više informacija

3. Proglašenje pobjednika nagradnog konkursa MLADI EKO REPORTERI u BiH
U utorak, 06.06., u Sarajevu (Networks) je održana dodjela nagrada pobjednicima nagradnog konkursa za srednjoškolce Mladi Eko Reporteri, koji je prvi put ove godine realiziran i u BiH. Program je međunarodnog karaktera i provodi se u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 14-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja. Projekat su organizovali Munja Inkubator društvenih inovacija i Hoću.ba info platforma, u suradnji sa EKOPAK-om i kompanijom Telemach.
Više informacija

4. ABCD prava: Predrasude i stereotipna mišljenja; djeca s poteškoćama u razvoju
Poteškoće u razvoju, zajedno sa siromaštvom, čine začaran krug iz kojeg je bez pravilne potpore zajednice teško izaći. Bosna i Hercegovina nažalost spada u jednu od onih zemalja u kojoj se prava navedena u iznad pomenutim Konvencijama ne primjenjuju u praksi. Djeca s poteškoćama se guraju u stranu od samog djetinjstva, a sve počinje uskraćivanjem pristupa osnovnom obrazovanju u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Na Hoću.ba pročitajte tekst Eme Kordić.
Više informacija

5. ABCD prava: GLOBALIZACIJA: gdje je to, šta je to?
Svakodnevno se susrećemo s pojmom globalizacija, globalno tržište, globalno selo, globalni tok novca. Da bi uopšte razumjeli o čemu se radi potrebno je postaviti nekoliko pitanja. Prvo i najteže pitanje je ono koje niko ne postavlja a to je ŠTA je globalizacija? Odgovor na ovo pitanje pronađite na Hoću.ba, u tekstu koji je pripremio Tarik Čalkić. 
Više informacija


6. Mladi u Tuzli dobili svoje Vijeće, a uskoro dobijaju i Strategiju za mlade
Mladi u Tuzli još jednom su pokazali koliko je važno dati im priliku i vjetar u leđa, kako bi, uz nekoliko savjeta, uspjeli ostvariti ono što mnogi prije njih nisu mogli. Aktivisti iz četrnaest omladinskih udruženja iz Tuzle, proteklog su petka i zvanično osnovali Vijeće mladih ovog grada.

Više informacija

7. 15 pitanja koja trebate sebi postaviti ako želite proširiti svoje okvire
Koja su pitanja koja si svakoga dana postavljate? Vjerovali ili ne, pitanja koja se pitate određuju život koji vodite. To je zato jer vaša pitanja pokreću vlastite skupove odgovora koji vode do određenih emocija, koje pak vode do određenih akcija odnosno djelovanja ili nedjelovanja koji rezultiraju nekim rezultatima.
Više informacija

8. VIDEO: Sprej koji sve pretvara u touchscreen
Na Univerzitetu Carnegie Melon naučnici su uspeli da naprave touchscreen u limenci tj. spreju. Korištenjem ove nove tehnologije od sad svaka površina, bez obzira na veličinu i oblik, može postati osjetljiva na dodir. Ovaj zanimljivi video pronađite na Hoću.ba
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.STIPENDIJU

9.  Konkurs za mobilnost na univerzitetu u Marburgu, Njemačka

U okviru ERASMUS+ programa – kreditna mobilnost – raspisan je konkurs za mobilnost na Univerzitetu u Marburgu (Njemačka) u zimskom semestru u akademskoj 2017/2018. godini. Na konkurs se mogu prijaviti studenti prvog i drugog ciklusa (bachelor i master) Univerziteta u Sarajevu. Rok za prijavu je do 12.06.2017. godine do 15:00 sati.

Više informacija

10. Konkurs za studijski boravak na Univerzitetu Mugla Sitki Kocman, Turska
U okviru ERASMUS+ programa raspisan je konkurs za studijski boravak na Univerzitetu Mugla Sitki Kocman u Turskoj u akademskoj 2017/2018. godini. Na konkurs se mogu prijaviti studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa (bachelor, master, doktoranti) i akademsko/administrativno osoblje Univerziteta u Sarajevu. Rok za dostavljanje dokumentacije je do 27.06.2017. godine do 15:00 sati.
Više informacija

11. Erasmus+: Konkurs za dodjelu stipendija za 2017/18 Univerziteta u Saarlandu, Njemačka
U okviru ERASMUS+ programa – kreditna mobilnost – raspisan je konkurs za mobilnost na Univerzitetu u Saarlandu (Njemačka) u zimskom semestru akademske 2017/2018. godine. Na konkurs se mogu prijaviti studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa (bachelor, master i doktoranti) Univerziteta u Sarajevu. Rok za prijavu je do 27.06.2017. godine do 15:00 sati.
Više informacija

12. Erasmus+: Konkurs Tehničkog univerziteta “Middle East” iz Ankare za dodjelu stipendija za zimski semestar
„Middle East“ tehnički univerzitet, Ankara, Turska, objavio je Konkurs za dodjelu stipendija studentima I i II ciklusa studija Univerziteta u Tuzli na osnovu potpisanog Erasmus sporazuma o saradnji, za zimski semestar akademske 2017/18. godine. Svi dokumenti moraju biti dostavljeni na engleskom jeziku, potpisani i skenirani u PDF formatu sa jasno naznačenim dokumentima, a rok za prijavu je 14.06.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.POSAO

13. PAUZA: Posao u web development timu
PAUZA traži nove kolege/ice koji bi svojim znanjima i vještinama dodatno obogatili uspješan web development tim. Pauza traži Web developera koji poznaje Web tehnologije: HTML, JavaScript, CSS, Drupal, koristi Git, posjeduje komunikacijske (verbalne i pisane) vještine, i spremnost na direktan rad sa klijentima, poznaje engleski jezik uz minimalno završenu srednju školu, ima iskustvo u radu na web projektima i minimalno 2 reference iz oblasti web developmenta (vlastiti web projekti ili oni na kojima ste učestvovali kao dio tima uz opis uloge u projektu), odgovornost u radu i poštovanje planiranih rokova.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.VOLONTIRANJE


14. Au Pair: Istražite Kinu besplatno
Ako imate od 18-30 godina, posjedujete diplomu srednje škole, govorite engleski jezik, hrabri ste, radoznali, volite da se družite i upoznajete nove ljude, kulture i jezike, i spremni ste da provedete 6-12 mjeseci daleko od kuće – baš Vas traže!

Više informacija

15. Objavljen konkurs za prijem volontera u Gradu Zenica
Na web stranici Grada Zenica objavljen je javni konkurs za prijem volontera po osnovu Ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Na konkurs se mogu prijaviti zainteresovani sa završenom visokom stručnom spremom (VIIstepen), ili završenim najmanje prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija. Volonter će kako se navodi u oglasu obavljati poslove na određeno vrijeme u trajanju od godinu dana u cilju osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i stjecanja potrebnog radnog iskustva potrebnog za polaganje stručnog upravnog, odnosno javnog ispita.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.PRAKSU


16. ELSA BiH: Obavljate praksu u firmi Wolf Theiss
ELSA BiH traži odgovorne i motivisane studente za obavljanje studentske prakse u firmi Wolf Theiss d.o.o. Sarajevo. Studenti će obavljati praksu u julu i augustu i imat će priliku da stječu nova znanja i vještine vrhunskih pravnika. Praksa je plaćena,a rok za prijavu je 20.06.2017.

Više informacija

17. Lanaco: Konkurs za stručnu praksu
Kompanija LANACO organizuje 11. put za redom „LANACO stručnu praksu“  za studente završnih godina, kao i studente master studija tehničkih fakulteta. Konkurs je otvoren od 01. juna i traje do 21. jula 2017. godine, a zainteresovani studenti svoje prijave sa CV-jem i fotografijom mogu poslati na e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING ​.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.GRANT


18. LDA Mostar: Javni poziv za dodjelu sredstava za lokalne inicijative mladih
Agencija lokalne demokratije Mostar raspisuje Javni poziv za dodjelu sredstava za Lokalne inicijative mladih Grada Mostara namijen neformalim grupama mladih i nevladinim udruženjima mladih koja djeluju na području Grada Mostara. Rok za podnošenje projektnih prijedloga je: 30.06.2017.godine, do 17:00 sati.

Više informacija

19. Omladinska Banka: Fond za podršku mladima
OMLADINSKA BANKA jeste program podrške idejama i inicijativama mladih koji na poseban način uključuje mlade u život zajednice, te ih motiviše na učešće u pozitivnim promjenama unutar iste. Prvi aplikacioni krug zatvoren je 04. juna 2017. godine za Tuzlu, Lukavac i Živinice. Poziv ostaje otvoren za Srebrenik i Kalesiju do 12.06.2017.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.OBUKU

20. NAHLA: Akademija ženskog poduzetništva
Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ Sarajevo, raspisuje konkurs za upis 15 polaznica na Akademiju ženskog poduzetništva. Obuka je namijenjena isključivo nezaposlenim ženama, a obuhvata 120 sati teorijske i praktične nastave. Obuka je besplatna. Prijave dostaviti isključivo putem ONLINE FORMULARA najkasnije do 15 h u nedjelju, 11.6.2017. godine. Sve polaznice koje uđu u uži izbor bit će pozvane na intervju.

Više informacija

21. Fondacija Kriterion: Realizacija projekta “Forum teatar – pokretanje društvenih promjena”
Fondacija Kriterion najavljuje realizaciju projekta “Forum teatar – pokretanje društvenih promjena”, podržanog od ureda Fondacije Heinrich Boll u Sarajevu, te ovim putem poziva sve mlade od 18-30 godina da se prijave za učešće na radionici Forum teatra. Vaše prijave šaljete putem maila na JLIB_HTML_CLOAKING , najkasnije do 15.06.2017. u 14h. Broj učesnika/ca na treningu je ograničen.

Više informacija

22. YiA: Trening o EVS-u u Mađarskoj
Mađarska nacionalna agencija YiA poziva zainteresovane kandidate da se prijave za trening o Evropskom volonterskom servisu (EVS-u), koji će se održati od 11. do 15. septembra u Budimpešti. Pravo da se prijave imaju kandidati koji su omladinski radnici i EVS mentori. Rok za prijavu je 18. juni 2017. godine.

Više informacija

23. IUS: Ljetna škola inovatorstva “geekFEST2017”
Dragi srednjoškolci, IUS vas poziva da se pripremite za nezaboravno ljeto puno izazova, jer od 14. do 18. august 2017. godine imate priliku da učestvujete u Ljetnoj školi inovatorstva geekFEST2017 na #IUS. Škola nudi besplatne petodnevne kurseve iz oblasti kompjuterskih nauka, te je idealna za mlade ljude koji žele da naprave novu popularnu hit mobilnu aplikaciju, a uz sve to da se i dobro zabave! Rok za prijavu je 30.juni. 
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.EVENT

24. Zenica: Ulični fest UF!
Ulični fest UF! predstavlja jedinstven festival alternativne kulture za mlade u Bosni i Hercegovini. Jedinstvenost i specifičnost ovog festivala jeste što se u cijelosti odvija na ulicama grada Zenice. Cilj festivala je da umjetnost i aktivizam učini pristupačnim svakom prolazniku, te da se različiti vidovi umjetnosti i aktivističkih pokreta za vrijeme trajanja festivala rađaju upravo na ulici.

Više informacija

25. YUGOSPHERE: Internacionalni forum Evropskog parlamenta mladih
Jugosphere 2017 je sedmodnevni Internacionalni forum Evropskog parlamenta mladih  koji će se održati u Beogradu i Sarajevu. Okupit će preko 100 mladih otvorenih za nova iskustva i željnih da aktivno doprinesu svojim mišljenjem kako za Balkan, tako i za cijeli svijet.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.TAKMIČENJE

 

26. Foto konkurs: “Studiranje kroz objektiv moje kolegice/mog kolege”
U okviru aktivnosti “#VasGlas #VasaPrica” koju finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Online zajednica studenata BiH (www.bhstudenti.com) objavljuje Foto konkurs na temu: “Studiranje kroz objektiv moje kolegice/mog kolege”. Konkurs je otvoren do 30. juna 2017. godine.

Više informacija

27. Konkurs za kratku priču 2017
Radionice Kreativnog pisanja i Centar za komunikacijske studije i istraživanja CEKOMS objavljuju godišnji nagradni konkurs za kratku priču. Cilj je da se pored redovnih aktivnosti, aktivno radi na promociji radova talentovanih autora i na taj način ostvari doprinos unapređenju kulture stvaralaštva. Tema konkursa je slobodna, a rok za slanje radova je 30. juni 2017. godine. 
Više informacija

 

 

 

 

 

 

hoću.OSTALO


28. Start kartica: Poziv za učešće u programu podrške preduzetnicima
Udruženje za promociju preduzetništva START osnovano je sa ciljem podrške razvoju preduzetništva u Republici Srpskoj. Tražeći nove načine podrške preduzetnicima Udruženje za promociju preduzetništva START je pokrenulo projekat pod nazivom START Kartica. START Kartica predstavlja projekat namijenjen samostalnim preduzetnicima i vlasnicima preduzeća koji im omogućava uštede u svakodnevnom poslovanju.

Više informacija

29. EFSA: Pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita za upis studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2017/18. godini.
Više informacija

 

 

 

 

 

 

O MAGAZINU

Sedmični E-magazin HOĆU.ba dio je info platforme za informiranje 500.000 mladih i onih koji rade sa njima, kojima nudi više od 3.000 korisnih informacija godišnje s ciljem osnaživanja, motiviranja i aktiviranja mladih u Bh. društvu.
Info platforma se sastoji od seta komunikacijskih alata – od modernog web portala www.hocu.ba, društvenih mreža, on line magazina, video materijala pa do najava u elektronskim medijima, info radionica u školama, regionalnih prezentacija i dijaloga sa ključnim akterima i promotivnog učešća na drugim događajima za mlade.
Ovaj magazin namijenjen za one koji rade sa mladima ili se brinu o mladima (omladinski radnici, NVO-i, službenici za mlade u biroima, upravi, javnim ustanovama, ali i roditelji) sa ciljem da korisne informacije proslijede mladima, motiviraju ih da apliciraju, uključuju se, aktiviraju, ali i da šalju svoje pozitivne priče i primjere uspješnih praksi.
Također, to je prilika i da pojedine institucije i organizacije objave preko nas svoje aktuelnosti, pozive i prilike za mlade, kao i uspješne priče.
Više info: www.hocu.ba i JLIB_HTML_CLOAKING
Info platforma je nastavak 10-godišnje prakse informiranja mladih u BiH koju provodi OIA sa svojim Munja Inkubatorom. Podršku za pokretanje Info platforme dala je Ambasada Švicarske u BiH uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH i niza partnera.

 

 

 

scroll back to top

Besplatna obuka za 139 mladih nezaposlenih osoba

(Goražde, 21.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje BPK Goražde kroz realizaciju programa obuke nezaposlenih osoba u 2017. godini omogućila je edukaciju iz informatike, engleskog i njemačkog jezika te web dizajna za 139 osoba sa evidencije nezaposlenih.

Obuka će trajati od 30-60 školskih sati nakon čega će uslijediti testiranje i certificiranje stečenih znanja.

Pozitivna iskustva iz prošle godine ponukala su odgovorne u Službi za zapošljavanje da nastave sa programima edukacije koji su usmjereni na jačanje kompetencija mladih nezaposlenih osoba kojima se pruža mogućnost za sticanje novih znanja radi lakšeg pronalaska zaposlenja.

Služba za zapošljavanje će finansirati troškove prevoza za sve polaznike kurseva koji stanuju na udaljenosti većoj od 3 km od mjesta održavanja obuke a ove godine po prvi put imat će priliku da se upoznaju sa web dizajnom.

"Ovo je druga godina zaredom da sam u programu obuke što se tiče ovih edukacija. I ove godine sam uzela njemački jezik, jer želim da ga usavršim", kaže Emina Delahmet ističući da je besplatna edukacija odlična prilika za sve mlade osobe bez posla.

Najveći broj kandidata zainteresovan je za kurseve engleskog i njemačkog jezika.

"Volim da učim strane jezike i ovaj put sam se odlučio za njemački jezik. Engleski jezik govorim, a želim isto tako da postignem odgovarajući nivo u njemačkom jeziku", kaže Dino Spahić, jedan od polaznika obuke.

Za program obuke koji realizuje sarajevska firma "Akademika“" obezbjeđeno je 50.000 KM.

Izvor: Klix

scroll back to top

Šta ovi mladi ljudi rade drugačije?

(Sarajevo, 12.5.2017. godine) - Amra Dučić danas je jedna od rijetkih mladih osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje žive u zapadnim zemljama, a odlučuju se vratiti u zemlju porijekla. Trend je potpuno suprotan: samo u prošloj godini Bosnu i Hercegovinu je prema službenim podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH napustilo 16.653 ljudi. Strahuje se da je neslužbena cifra mnogo veća

Odlazak mladih iz BiH poprimio je proteklih godina zabrinjavajuće razmjere. Ipak, postoje mladi Bosanci i Hercegovci koji pored sigurnog života u dijaspori nisu odustali od svoje domovine.

„Kada mi se pružila prilika da neko vrijeme provedem u svome rodnom gradu i steknem radno iskustvo, odlučila sam iskoristiti tu šansu“, govori zaDeutsche Welle Amra Dučić. Ova 29-godišnja Sarajka početkom rata u BiH došla je kao izbjeglica u austrijski Linz. Dučić je u Austriji pozitivan primjer integrirane migrantice: nakon završenoga studija publicistike i komunikologije na Univerzitetu u Beču radila je u austrijskim medijima, prije nego je postala dio tima za komunikacije u austrijskome Saveznom ministarstvu za integracije na čijem je čelu ministar Sebastian Kurz. Ipak, ova mlada Sarajka nedavno je odlučila zamijeniti karijeru u austrijskom Ministarstvu za integracije karijerom u Sarajevu. Danas je voditeljica marketinga u novoosnovanome Austrijskom institutu u glavnome gradu Bosne i Hercegovine: instituciji koja nudi kurseve njemačkoga jezika i tako radi na zbližavanju dvije zemlje.

Amra Dučić danas je jedna od rijetkih mladih osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje žive u zapadnim zemljama, a odlučuju se vratiti u zemlju porijekla. Trend je potpuno suprotan: samo u prošloj godini Bosnu i Hercegovinu je prema službenim podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH napustilo 16.653 ljudi. Strahuje se da je neslužbena cifra mnogo veća. Iz BiH odlaze ne samo pojedinci, već i cijele porodice. Glavni razlog je slaba razvijenost privrede, korupcija, odsutnost investicija i visoka stopa nezaposlenosti mladih. Podaci iz prošle godine govore da je stopa nezaposlenosti kod mladih u BiH iznosila 62,4%, a ova balkanska zemlja je trenutno peta u svijetu po odljevu mozgova.

Ne zaboravljaju svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu

I dok je većini mladih između Drine, Une, Save i Neretve san da napuste zemlju rođenja kako bi na Zapadu pronašli posao i izgradili egzistenciju, neki u njoj stvaraju poslovne šanse i nižu uspjehe. Jedan od njih je i 28-godišnjiSead Ahmetović. Iz rodnoga Odžaka otišao je kao trogodišnjak u austrijski Steyr gdje su mu otprije radili roditelji. Ahmetović je danas primjer uspješnoga mladog biznismena migrantskoga porijekla u Austriji. Suvlasnik je bečke firme VIENNA DIGITAL specijalizirane za razvoj IT-aplikacija koja od svoga osnivanja 2013. godine bilježi konstantan rast i razvoj i trenutno ima 27 zaposlenih. I pored uspjeha u Austriji Ahmetović nije zaboravio Bosnu i Hercegovinu. „Oduvijek mi je bila želja da posao razvijem i u zemlji u kojoj sam rođen i koju i dalje smatram svojom domovinom", kaže ovaj mladi poduzetnik u razgovoru za Deutsche Welle u svome prostranom uredu u centru Beča. Naime, još kao učenik i student svaki slobodan trenutak ovaj IT-stručnjak provodio je u rodnome Odžaku.

Želja da otvori biznis u BiH ostvarila mu se 2014. godine. „Gotovo podsvjesno sam tražio mogućnost da što više vremena provodim u Bosni i Hercegovini“, kroz smiješak nam kaže ovaj mladi poduzetnik. Podružnica njegove firme u Sarajevu danas broji deset zaposlenih. Ovdje se razvijaju web i mobilne aplikacije i IT-rješenja za klijente u Austriji i Njemačkoj. Otvaranje firme u BiH za Ahmetovića nije bila jednostavna stvar: „Najveći problem su birokratske prepreke. Dok se u zapadnim državama gleda da poduzetnik ima što manje administrativnih obaveza, u BiH zbog zastarjelih zakona i zbog loše digitalizacije imate mnogo sporije procedure u poslovanju i veoma mnogo birokratije koja u suštini nije potrebna. To iziskuje i više vremena, ali i više novca“, kritizira Ahmetović uvjete rada poduzetnika u BiH.

Ipak, nakon skoro tri godine poslovanja u Bosni i Hercegovini ne kaje se što je dio svoga poslovanja iz Austrije prenio u Sarajevo. „U oblasti programiranja Bosna i Hercegovina ima jako dobre mlade stručnjake čija se profesionalnost može bez problema mjeriti s onom u zapadnoevropskim zemljama. Ova grana privrede je u stalnome usponu i možda je jedna od rijetkih koje su i u BiH profitabilne“, ističe ovaj 28-godišnjak koji će 11. i 12. maja u Beču ugostiti najveću evropsku konferenciju developera i programera s 3.500 učesnika i nekoliko stotina renomiranih internacionalnih kompanija. Koliki je Ahmetovićev uspjeh u austrijskome IT-svijetu govori i činjenica da će konferenciju WeAreDevelopers otvoriti austrijski kancelarChristian Kern i državni sekretar za privredu i inovacije Harald Mahrer.

„Prestati čekati da drugi rješavaju vaše probleme"

No, Ahmetovićev uspjeh u staroj i novoj domovini kap je u moru vode problema besperspektivnosti i nezaposlenosti s kojom se susreću mladi Bosanci i Hercegovci. Za Amru Dučić odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine znači i gubitak nade u bolju budućnost. No, istovremeno napominje da ni situacija u inostranstvu nije ružičasta: „U mnogim zemljama Zapada situacija je trenutno takva da bez maksimalnog zalaganja i truda nema ni uspjeha“, ističe Dučić i dodaje da se mladima u BiH ne pruža dovoljno šanse da pokažu ono što znaju.

 

Sličnoga mišljenja je i Sead Ahmetović: „Kada im kažem da sam pokrenuo firmu u BiH, prva reakcija mnogih sunarodnjaka je podsmijeh i čuđenje. A moj pristup je potpuno drugačiji. Za uspjeh svuda, pa i u BiH, potrebno je biti uporan i prestati čekati da drugi rješavaju vaše probleme“, poručuje ovaj uspješni mladi čovjek. Prema Ahmetoviću, u BiH trenutno mogu uspjeti mladi ljudi koji razmišljaju nekonvencionalno. Dakle, oni koji ne čekaju da će im svršeno formalno obrazovanje donijeti siguran posao. Krivicu za ovakav način razmišljanja mladih donekle vidi i u odgoju: „Naši roditelji uporno nas nastoje uvjeriti da moramo završiti fakultet jer će nas jedino akademsko obrazovanje spasiti od loših poslova. Rezultat je da u međuvremenu imate veliki broj visokoobrazovanih mladih ljudi koji su nekonkurentni na tržištu rada jer su završili studije koje tržištu nisu potrebne."

Ahmetović mladima u BiH poručuje da već u ranom dobu bolje osluškuju šta je potrebno tržištu u budućnosti te da se nastoje educirati i van formalnih institucija obrazovanja. „Ako pogledate programersku i IT-branšu u BiH ili Hrvatskoj, danas u njoj ima jako mnogo uspješnih ljudi koji nisu pod svaku cijenu završili fakultete, već su se rano počeli interesirati za ovu struku, a sada kao mladi ljudi zarađuju jako dobro i konkurentni su na svjetskome tržištu“, ističe u razgovoru za DW ovaj mladi bosanskohercegovačko-austrijski IT-stručnjak.

 

(Dw.de, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

scroll back to top

Koje zanimanje izabrati?

Uskoro počinju upisni rokovi u srednje škole. Mnogi učenici završnih razreda osnovne škole razmišljaju o zanimanjima koje žele izučavati i kojim poslom se baviti u budućnosti.

Za ovu priliku predstavljamo vam neka zanimanja iz Klasifikacije zanimanja a koja trenutno nude srednje škole u Bosni i Hercegovini. Više o tome pročitajte ovdje

http://www.abecedakarijere.ba/srednje-obrazovanje/srednje-skole-u-bih/porodice-zanimanja/porodice-zanimanja.html

scroll back to top

U Tuzli 18.5.2017. godine Sajam zapošljavanja

(Tuzla, 10.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje TK Tuzla uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih – YEP  u četvrtak 18.maja 2017. godine u SKPC “Mejdan” u Tuzli organizuje “Sajam zapošljavanja”.

Na sajmu će učešće uzeti oko 50 poslodavaca sa područja TK koji već imaju iskazanu potrebu za više stotina radnika ili će uskoro imati potrebu za novim zapošljavanjem.

Također, na sajmu svi posjetioci bit će u prilici da se upoznaju sa poslovnom politikom željenog poslodavca, te da im se lično predstave i ostave svoj CV, podatke i eventualno dogovore uslove zaposlenja na licu mjesta.

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 700727