Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

IT stručnjaci među najplaćenijima

(Sarajevo, 8.5.2013. godine) - Informacijsko-tehnološki (IT) stručnjaci, odnosno oni koji rade u kvalifikacijskoj djelatnosti Informacije i komunikacija, među najbolje su plaćenim u Bosni i Hercegovini. Njihova je prosječna neto plaća za mjesec februar ove godine iznosila 1.154 KM, što je gotovo dvostruko veća plaća od prosječne kakva je u našoj zemlji (815 KM), a jedino veće od njih imali su djelatnici u finansijama i osiguranjima te u proizvodnji i opskrbi električnom energijom.

Potrebno je spomenuti da je riječ o deficitarnoj znanosti te da su upravo IT stručnjaci jedni od najtraženijih zanimanja. Isto tako su, prema saznanjima Dnevnog lista od Federalnog zavoda za statistiku i portala Posao.ba, među prva tri zanimanja za koja se predviđa da će u 2013. biti najtraženija pobrojani redom: inženjeri informatike, elektrotehnike i strojarstva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, njihove prosječne bruto plaće su u veljači 2013. iznosile 1.818 KM. Takoðer, IT stručnjaci lako dođu do posla, čak se zaposle i za vrijeme studiranja, prije no što steknu to zvanje.

Podaci Agencije govore da je u ovoj kvalifikacijskoj djelatnosti broj radnika sve veći. Ukupno ih je na kraju februara bilo zaposlenih 16.679, a od toga bilo je nešto više od 10.000 žena. Jedino je bilo zaposlenih manje u januaru ove godine, i to za neznatnih 0,1 posto. U usporedbi s brojem zaposlenih u februaru prošle godine, zabilježeno je povećanje radnika u informacijama i komunikacijama za tri posto. Za isti postotni broj povećao se broj radnika u prva ovogodišnja dva mjeseca u usporedbi s razdobljem januar-februar 2012. godine.

scroll back to top

Sajam studentskih poslova u Domu mladih

(Sarajevo, 17.4.2013. godine) - Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu po prvi put organizuje Sajam studentskih poslova 2013, koji će se održati 25. i 26. aprila u Domu mladih Skenderija.

Planirano je da "SSP 2013" bude najveći sajam ovoga tipa, jer projekat uključuje sve grupacije fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Sam projekat ima za cilj da omogući interaktivan susret između perspektivnih mladih ljudi i potencijalnih poslodavaca.

Studenti će u okviru Sajma prvenstveno imati priliku educirati se o procedurama koje prethode zaposlenju, o poslovima iz svoje struke, kao i o poslodavcima koji nude iste. Na Sajmu će također biti omogućeno sezonsko i stalno zaposlenje, volonterski rad te stručne prakse za studente.

Pored mogućnosti zaposlenja u nekim od kompanija izlagača, Sajam posjetiocima nudi i učestvovanje u interaktivnim diskusijama i edukacijama iz oblasti razvoja kadrova - u istoj sedmici bit će održane i edukacije na temu ‘Pisanje CV-a i motivacijskog pisma’ i ‘Priprema za intervju’.

Studenti mogu pratiti informacije u vezi sa Sajmom i učesnicima na Facebook stranici, kao i na zvaničnoj web stranici Sajma.

scroll back to top

Dan otvorenih vrata CPE

(Sarajevo, 10.4.2013. godine) – Centar za poslovnu edukaciju 18. aprila organizira „Dan otvorenih vrata CPE“ u Sarajevu i Tuzli s ciljem da se posjetioci i polaznici upoznaju s mogućnostima i ponudom koju ova organizacija pruža.

U okviru ovog događaja bit će održane kratke prezentacije o kursevima engleskog i njemačkog jezika, poslovne informatike, grafičkog i web dizajna te AutoCAD-a. Kako nam je kazao direktor Centra Emir Hulusić, cilj je da se zainteresiranima omogući visokoprofitabilna karijera, a tokom „Dana otvorenih vrata“ posjetioci će moći upisati kurseve uz popust od deset posto.

„Dugogodišnje iskustvo u edukaciji garancija je da naši predavači znaju na interesantan način prenijeti znanje“, kao je Hulusić.

scroll back to top

Dani otvorenih vrata na EFS

(Sarajevo, 17.4.2013. godine) – Ekonomski fakultet u Sarajevu poziva sve zainteresirane na Dane otvorenih vrata 20. i 27 aprila, kao i 11. i 18. maja od 11 do 13 sati.

Dani otvorenih vrata Vam daju mogućnost dobijanja potpunih informacija o studiranju na prvom (dodiplomskom), drugom (master) i trećem (doktorskom) ciklusu studija, kroz razgovor sa članovima Uprave Fakulteta, profesorima i predstavnicima Studentske službe. Pozivamo buduće studente i njihove roditelje da nam upute sva svoja pitanja.

Detaljnije informacije o programima koji se nude možete pronaći na: www.efsa.unsa.ba.

scroll back to top

EducationUSA

(Sarajevo, 1.4.2013. godine) – EducationUSA, savjetodavni centar u vezi sa mogućnošću studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nudi usluge individualnog savjetovanja (pretraga univerziteta, pripreme testova, pripreme apikacije, finansijska pomoć/stipendiranje, pisanje eseja, preporuka), kao i grupno savjetovanje.

Također, svim zainteresiranima je omogućeno i korištenje biblioteke EducationUSA centra, a nude se i blagovremene, tačne i objektivne informacije o studiju u SAD-u.

Ove usluge su BESPLATNE. Svakim radnim danom od 9 do 5 sati. Dođite i povedite i prijatelje.

Kontakt:

EducationUSA

Kralja Tvrtka 13, 71 000 Sarajevo

Telefon/Fax: 033 212 076

Email: JLIB_HTML_CLOAKING

Web:    www.education.ba

www.ac-see.org

Skype: educationusa.sarajevo

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707287