Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Stpendije za studije u Tajvanu, Beču i Australiji

(Sarajevo, 5.6.2013. godine) - Predstavništvo Tajvana u Budimpešti objavilo je program stipendiranja Tajvana za 2013. godnu. Program je osnovan kako bi pružio poticaj međunarodnim stručnjacima i naučnicima u provođenju naprednih istraživanja i studija na tajvanskim univerzitetima, koledžima ili istraživačkim institucijama.

Programom je predviđeno da se teme odnose na Republiku Kinu (Tajvan), azijsko pacifički region ili druge teme srodne humanističkim studijama.
Aplikacija se popunjava online ili šalje poštom na adresu Tajvana u Budimpešti do 30. 6. 2013. Informacije se mogu naći na web stranici: http:/taiwanfellowship.ncl.edu.tw/eng/index.aspx ili na e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING .

 

Stipendije za Master studij u Beču

Također, dodjeljuju se stipendije za Master studij iz oblasti  „Obnovljiva energija u centralnoj i istočnoj Evropi" na tehnološkom univerzitetu u Beču u vrijednosti od 6.500 eura.
Više informacija o programu „Renewable Energy in Central & Eastern Europe" možete naći na linku: http://newenergy.tuwien.ac.at/ .
Trajanje Master studija je 4 semestra, s početkom u oktobru 2013. godine.
Master program je na engleskom jeziku.
Aplikacijski formular sa životopisom i motivacijskim pismom je potrebno poslati na JLIB_HTML_CLOAKING do 14. 6. 2013.

 

Stipendije za Master i Doktorski studij u Australiji

Flinders univerzitet u Australiji dodjeljuje stipendije za dvogodišnji istraživački Master studij i trogodišnji istraživački doktorski studij.

Aplikanti trebaju imati dokaz o poznavanju engleskog jezika i ne smiju imati ekvivalentan stepen obrazovanja za koji apliciraju.

Više informacija možete pronaći na: http://www.flinders.edu.au/scholarships-system/forms/IPRS%20Guidelines.pdf ili http://www.flinders.edu.au/scholarships-system/index.cfm/scholarships/display/a731e2

Aplikacije se mogu slati od 16. 06. do 16. 08. 2013. godine.  
Kontakt: JLIB_HTML_CLOAKING

scroll back to top

Javni poziv za povratnike sa VSS

(Sarajevo, 3.6.2013. godine) - Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je 10.5.2013. godine Javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa VSS na području Republike Srpske.

Javni poziv se odnosi na povratnike sa visokom stručnom spremom koji su nezaposleni i nemaju radnog iskustva nakon sticanja VSS.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a više detalja možete saznati na internet stranici Ministarstva (http://www.fmroi.gov.ba/bosanski/index.php#).

scroll back to top

CEO Konferencija na EFSA

(Sarajevo, 20.5.2013. godine) - Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Projekt zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), organizuju Career, Entrepreneurship and Opportunities (CEO) konferenciju koja će biti održana od 24. do 25. maja, u prostorijama Fakulteta.

Projekt će realizovati Centar za preduzetništvo i upravljanje znanjem, Centar za razvoj karijere studenata i Centar za menadžment i informacione tehnologije (MIT).

Konferencija će okupiti predstavnike nekih od najuspješnijih kompanija i vrhunske stručnjake iz poslovnog svijeta Bosne i Hercegovine, a teme koje će obuhvatiti su preduzetništvo, izgradnja karijere i tehnologija.

CEO konferencija, pored predavanja, organizuje i popratne aktivnosti kao što su Career Start Up - berza rada, Wanted: Million Dollar Employee - takmičenje za studente, Workshop your EI - radionica, Start Up Finale- dodjela novčane podrške najboljim studentskim projektima, te Coffee with CEO – razgovori uz kafu sa uspješnim poduzetnicima.

Učestvovat će više od 150 studenata, predavača i ostalih učesnika.

Učesnici će imati priliku naučiti kako realizovati dobru poslovnu ideju, izgraditi uspješnu karijeru kao i najbitnije stvari iz oblasti preduzetništva, te razmijeniti znanje sa ostalim učesnicima. Cilj Konferencije je poticanje studenata/diplomaca da se udružuju i razvijaju poslovne, socijalne i marketing mreže u cilju stvaranja konkretnih biznisa što jača potencijal njihovog samozaposlenja.

Prijave traju od 10. do 22. maja.

Za sve dodatne informacije i aplikacioni formular posjetite www.ceokonferencija.ba .

Izvor: Klix.ba

scroll back to top

Uskoro Treći forum o zapošljavanju mladih

(Sarajevo, 27.5.2013. godine) - Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), u partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća RS-a, organizuje Treći Forum o zapošljavanju mladih, na temu ¨Poslodavci + zavodi za zapošljavanje = veće zapošljavanje mladih“, 12. juna u Banjoj Luci, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa početkom u 9:30 časova. Cilj Foruma je podstaći diskusiju između poslodavaca, zavoda za zapošljavanje i predstavnika mladih sa ciljem uspostavljanja bolje saradnje koja će uticati na smanjenje nezaposlenosti mladih.

Za organizaciju Foruma je zadužen Organizacioni odbor u čije su članstvo pozvani predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a i Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, predstavnici Privredne komore RS i Privredne komore FBiH, predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, GOPA-e mbH Predstavništva u BiH (Projekat zapošljavanja mladih YEP), Asocijacije poslodavaca BiH, te Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a kao i Omladinske informativne agencije (OIA)  i Centra za razvoj karijere (CERK).

Anketa o radnoj snazi (LFS) za 2012.godinu daje poražavajuće podatke o aktivnosti, zaposlenosti i nezaposlenosti mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u starosnoj grupi 15-24 godina je 63,1% (sa zabrinjavajućim porastom 2008.godine iznosila je 47,5%) i u odnosu na prethodnu godinu bilježi najveći apsolutni rast u odnosu na druge starosne grupe. Samo trećina mladih je ekonomski aktivna.  Namjera je da se tokom Foruma razmijene iskustva, informacije i identifikuju prepreke kao i moguća riješenja koja bi doprinijela unapređenju položaja mladih, a u čemu bi Projekat zapošljavanja mladih, u saradnji sa drugim akterima, bio spreman da pruži odgovarajuću podršku.

scroll back to top

IT stručnjaci među najplaćenijima

(Sarajevo, 8.5.2013. godine) - Informacijsko-tehnološki (IT) stručnjaci, odnosno oni koji rade u kvalifikacijskoj djelatnosti Informacije i komunikacija, među najbolje su plaćenim u Bosni i Hercegovini. Njihova je prosječna neto plaća za mjesec februar ove godine iznosila 1.154 KM, što je gotovo dvostruko veća plaća od prosječne kakva je u našoj zemlji (815 KM), a jedino veće od njih imali su djelatnici u finansijama i osiguranjima te u proizvodnji i opskrbi električnom energijom.

Potrebno je spomenuti da je riječ o deficitarnoj znanosti te da su upravo IT stručnjaci jedni od najtraženijih zanimanja. Isto tako su, prema saznanjima Dnevnog lista od Federalnog zavoda za statistiku i portala Posao.ba, među prva tri zanimanja za koja se predviđa da će u 2013. biti najtraženija pobrojani redom: inženjeri informatike, elektrotehnike i strojarstva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, njihove prosječne bruto plaće su u veljači 2013. iznosile 1.818 KM. Takoðer, IT stručnjaci lako dođu do posla, čak se zaposle i za vrijeme studiranja, prije no što steknu to zvanje.

Podaci Agencije govore da je u ovoj kvalifikacijskoj djelatnosti broj radnika sve veći. Ukupno ih je na kraju februara bilo zaposlenih 16.679, a od toga bilo je nešto više od 10.000 žena. Jedino je bilo zaposlenih manje u januaru ove godine, i to za neznatnih 0,1 posto. U usporedbi s brojem zaposlenih u februaru prošle godine, zabilježeno je povećanje radnika u informacijama i komunikacijama za tri posto. Za isti postotni broj povećao se broj radnika u prva ovogodišnja dva mjeseca u usporedbi s razdobljem januar-februar 2012. godine.

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 9.9%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 17.7%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 10.3%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 59.7%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
Besplatna obuka za 139 mladih nezaposlenih osoba

Besplatna obuka za 1…

(Goražde, 21.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje BPK Goražde kroz realizaciju programa obuke nezaposlenih osoba u 2017. godini omogućila je edukaciju iz i...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 589872