Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Ugostiteljstvo i turizam

Ako pokušamo raščlaniti riječ “ugostiteljstvo” uočićemo da ona u sebi sadrži riječ “gost”. Slična ovoj riječi je i riječ ‘gostoprimstvo’. Mogli bismo reći da se i u prvom i u drugom slučaju radi o odnosu između “domaćina” i “gosta”, a cilj je briga o gostu. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost. Cilj ugostiteljstva je pružanje usluga klijentima za koje oni plaćaju određenu cijenu. Djelatnost ugostiteljstva se vrši u objektima koje nazivamo ugostiteljski objekti. Klijenti u ugostiteljstvu su turisti, putnici i rezidentne osobe koje u ugostiteljskim objektima zadovoljavaju svoje potrebe. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano sa turizmom i predstavlja važan izvor prihoda.

Tržište turizma i gastronomije su jedno od najvećih tržišta sa potencijalom rasta u svijetu. Ovaj sektor zapošljava najviše ljudi diljem svijeta. Osobe zaposlene u ovim branšama ostvaruju kontakte sa preduzećima, institucijama, agencijama koje pružaju usluge osiguravanja putnika, putničkim agencijama, pa sve do direktne komunikacije sa klijentom/gostom. Sva zanimanja unutar ove porodice zanimanja imaju jedan te isti cilj: da udovolje potrebama gosta, odnosno da učine sve kako bi se gost lijepo i ugodno osjećao.

Poželjne osobine u ovoj porodici zanimanja su: otpornost na stres, visok stepen fleksibilnosti, komunikativnost, sigurno ophođenje sa brojevima, ljubaznost, ugodna vanjština. Za kulinarskog tehničara, slastičara, kuhara i konobara posebno je značajno da imaju dobro razvijena čula mirisa, ukusa, dodira i vida. 

U ovoj porodici zanimanja skriveno je pet zanimanja. Upoznajmo ih!

UGOSTITELJSKO-KULINARSKI TEHNIČAR

Ugostiteljsko-kulinarski tehničar dočekuje i ispraća goste, brine o adekvatnom usluživanju i prati odnos osoblja prema gostima, vrši kontrolu kvaliteta konzumacije hrane i pića, poznaje načine usluživanja gostiju, poznaje domaće i internacionalne kuhinje i razna pića i napitke te barske mješavine. Također je poželjno da poznaje bar jedan svjetski jezik. Oni vrše prijem narudžbi za sve prigodne i svečane obroke, predlažu mjere za poboljšanje kvaliteta usluga, boljeg asortimana jela, pića i napitaka i zabavnog života za goste. Svakodnevno obavljaju nadzor u prostorijama za usluživanje gostiju u pomoćnim prostorijama, te organiziraju otklanjanje uočenih nedostataka. Vode računa i o asortimanu, pravilnom rukovođenju i hlađenju pića do odgovarajuće temperature.

TURISTIČKI TEHNIČAR

Turistički tehničari organiziraju i prodaju turističke pakete – aranžmane, prodaju i posreduju u prodaji ugostiteljskih i turističkih usluga, te organiziraju boravak i putovanja turista na mnoga turistički privlačna mjesta. Prema potrebi i zahtjevima turista, rezerviraju smještaj i druge usluge ugostiteljskih objekata. Turistički tehničari najveći dio radnog vremena provode u putničkoj agenciji. Razgovaraju s klijentima ili proračunavaju cijene, sastavljaju turističke aranžmane, te reklamiraju svoje ponude. Mogu se specijalizirati za turističke vodiče.

KONOBAR

Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što je postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon korištenja, te ispostavljanje računa i naplata usluga. Nezavisno od radnog mjesta od konobara se očekuje da bude ljubazan, tačan, brz i komunikativan. Konobari rade u raznovrsnim vrstama ugostiteljskih objekata, što podrazumijeva i različite uvjete u kojima rade. Uglavnom rade u zatvorenim i ugodnim prostorijama, i to čini ljepšu stranu njihovog posla. Inače, ovo zanimanje je jako zahtjevno zbog produženog i neujednačenog trajanja radnog vremena, koje najvećim dijelom provode na nogama i prenoseći teret.

KUHAR

Posao kuhara sastoji se u pripremanju i aranžiranju svih vrsta toplih i hladnih jela. Kuhari obavljaju izbor i pripremu namirnica, određuju tehnologije pripremanja hrane i samo njeno pripremanje, kao i pripremu za posluživanje. Na osnovu zahtjeva ugostiteljskog objekta, oni sastavljaju dnevne i sedmične jelovnike, naručuju i preuzimaju namirnice. Budući da učestvuju u svim tehnološkim fazama pripreme hrane, kuhari rukuju brojnim kuhinjskim mašinama, alatima i posuđem različite namjene. U većim ugostiteljskim objektima, glavni kuhar usklađuje rad kuharskog i pomoćnog osoblja te organizira cjelokupan rad u kuhinjama. Važno je napomenuti da kuhari uz sve nabrojane poslove, i to bez obzira gdje su zaposleni, uvijek moraju brinuti o higijeni prostora i sredstavima sa kojima rade, te o ličnoj higijeni. Radni uslovi variraju od rada u dobro uređenim, ventiliranim i opremljenim prostorima do rada u improviziranim i nedovoljno opremljenim prostorima. No, svim kuharima je zajedničko da su izloženi toploti, vlazi i isparavanju. Za dobrog kuhara je važna kreativnost u pripremanju jela.

SLASTIČAR

Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladolede, kao i ostale poslastice. Glavne sirovine sa kojima rade su: mlijeko i mlječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i mirođija. Slastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombone, keks) a u zanatskim radionicama i u kuhinjama ugostiteljskih preduzeća. Radne prostorije su čiste, prostrane, nešto povišene temperature, osvjetljene prirodnom ili vještačkom rasvjetom. Slastičari su tokom rada izloženi mirisima namirnica i brujanju električnih mašina za pripremu smjesa za poslastice. Kao i kuhari, i slastičari bi trebali imati smisao za oblikovanje i razvijenu kreativnost.

scroll back to top

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
Besplatna obuka za 139 mladih nezaposlenih osoba

Besplatna obuka za 1…

(Goražde, 21.5.2017. godine) - Služba za zapošljavanje BPK Goražde kroz realizaciju programa obuke nezaposlenih osoba u 2017. godini omogućila je edukaciju iz i...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 547523