Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Poljoprivreda i prerada hrane

Proizvodnja dobara u poljoprivredi je već predodređena na osnovu čovjekove potrebe za hranom. Poljoprivreda je među najstarijim ljudskim djelatnostima i pošto je ta djelatnost starija od bilo kojeg pisanog dokumenta nije moguće ustanoviti kad je ona nastala. Poljoprivredu danas dijelimo na stočarstvo i ratarstvo. U novije vrijeme poljoprivredu dijelimo na konvencionalnu i ekološku. U današnje vrijeme mnogo je jednostavnije raditi u poljoprivredi uz pomoć moderne tehnike i na osnovu naučnih spoznaja. Pri tome, kao uostalom i u svim ostalim zanimanjima pitanje ekonomičnosti igra veliku ulogu. Tako imamo na primjer situaciju da su se mnoga preduzeća specijalizirala za jednu proizvodnu granu. Planiranje i organizacija pogona i tehnika obrade u proizvodnji kao i obim i svrha korištenja često veoma skupih mašina i uređaja su izrazito bitni za uspješnost preduzeća. Poljoprivreda je djelatnost koja u Bosni i Hercegovini ima veliku perspektivu, posebno iz razloga što je sve češća potreba za ekološki uzgojenom hranom.

Tipična djelovanja/poslovi su: obrada tla, sijanje, đubrenje, uzgoj i njega životinja i biljaka, žetva, oplemenjivanje, skladištenje, plasiranje proizvoda na tržištu i sl.

Specifični zahtjevi za zanimanja u ovoj porodici su: dobre psihomotorne sposobnosti, snalaženje u prostoru, mehaničke sposobnosti, snažna i otporna tjelesna konstitucija, normalno razvijena čula, dobar plućni kapacitet.

U ovoj porodici zanimanja skriveno je deset zanimanja. Upoznajmo ih!

VETERINARSKI TEHNIČAR

Za zanimanje veterinarskog tehničara presudna je ljubav prema životinjama, pa najčešće sa lakoćom prihvataju ponekad teške fizičke i emocionalne zahtjeve svog posla. Vetrinarski tehničari obavljaju jednostavnije preglede i laboratorijske pretrage životinja, uz nadzor veterinara. Oni savjetuju vlasnike životinja o prevenciji različitih bolesti, ali i o nastalim povredama i načinima liječenja. Obavljaju cjepljenje životinja, pomažu u umjetnom osjemenjivanju, porođaju i kastriranju. Kontrolišu i analiziraju životne namirnice. Ukoliko radno mjesto podrazumijeva direktan rad sa životinjama, posao veterinarskog tehničara može biti fizički naporan jer mora držati životinje koje se odupiru, grizu. Zavisno od radnog mjesta (npr.veterinarske stanice i instituti, privatne veterinarske ambulante, zoološki vrtovi, specijalizirane radnje, industrija koja se bavi preradom hrane, farme i sl.), moguća su 24 satna dežurstva i rad vikendima, praznicima.

POLJOPRIVREDNI TEHNIČAR

Ovo zanimanje je prikladno za osobe koje imaju razvijenu ekološku svijest, izražen interes za prirodu, biljke i životinje. U ratarstvu, poljoprivredni tehničari daju uputstva za pripremu zemljišta i prate uzgoj svih vrsta poljoprivrednih kultura, biraju i primjenjuju odgovarajuće mjere prehrane i zaštite bilja, te pripremaju proizvode za dalju preradu. U stočarstvu, prate, kontrolišu i rade na uzgoju, njegovanju, hranjenju krupne i sitne stoke i peradi, obavljaju pripremu i učestvuju u daljoj preradi mesnih proizvoda i mlijeka. Poljoprivredni tehničari koji se bave voćarstvom obavljaju pripremu zemljišta, biraju i sade voće, vode brigu o obrezivanju, kalemljenju, prskanju i zaprašivanju voćaka. Rade na berbi, sortiranju, skladištenju, i daljoj preradi voća. Također, učestvuju u plasmanu proizvoda.

PREHRAMBENI TEHNIČAR

Želiš više znati o prehrani, porijeklu i procesu proizvodnje namirnica, načinima čuvanja i konzerviranja namirnica, zdravoj ishrani? Prehrambeni tehničari obavljaju analizu kvaliteta životnih namirnica, obavljaju analize sastava namirnica, te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. Oni vrše odabir prehrambenih sirovina i pomoćnih sirovina biljnog i životinjskog porijekla, u zavisnosti od stanja u kome se nalaze. Prehrambeni tehničari kontroliraju pojedine faze primarne obrade hrane, rukovode proizvodnim trakama, sarađuju na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i istraživanjima uticaja namirnica na zdravlje ljudi. Najčešće rade u zatvorenim prostorima. Mogu se zaposliti u: industriji mlijeka, mesa, konditorskoj industriji, šećeranama, uljarama, industriji prerade voća i povrća, u prodavnicama prehrambenih proizvoda, skladištima prehrambenih proizvoda, laboratorijama za ispitivanje kvalitete namirnica, biohemijskim laboratorijama.

CVJEĆAR – VRTLAR

Ovo zanimanje je prikladno za osobe koje imaju izražen smisao za skladno i lijepo, kreativnost i u osnovnoj školi su uživali u predmetima biologija i likovno. Cvjećari uzgajaju cvijeće i ukrasno bilje, prave cvjetne aranžmane, te nabavljaju i prodaju sve vrste cvijeća. Sudjeluju u uređenju i ukrašavanju interijera za različite prigode. Vrtlari uzgajaju cvijeće i sve vrste ukrasnog rastinja, te uređuju vrtove i zelene površine. Cvjećari i vrtlari rade u zatvorenim prostorima (cvjećarama, prostorijama koje uređuju) ili na otvorenom u parkovima, vrtovima i na drugim zelenim površinama. Njihov rad često zahtjeva različite fizičke aktivnosti i položaje: hodanje, stajanje, sagibanje, čučanje, sjedenje. Osobe koje završe ovo trogodišnje stručno zanimanje mogu raditi u cvjećarama, u agencijama za uređenje interijera, komunalnim preduzećima i drugo.

FARMER

Voliš životinje i mogao bi ih uzgajati? Da li si ikada razmišljao o tome odakle dolazi mlijeko koje kupuješu prodavnici? Kojim zanimanjem se bave osobe koje uzgajaju životinje i prodaju proizvode koje dobijaju od njih? Farmeri uzgajaju i njeguju domaće životinje i perad, mogu uzgajati i sve ostale vrste životinja (kuniće, nojeve, fazane, činčile i drugo). Oni vode brigu o prehrani, zdravlju, higijeni, rasplođivanju životinja na farmi. Proizvode, skladište i plasiraju na tržište proizvode koje dobiju od životinja koje uzgajaju (npr.mlijeko, sir, kajmak, jaja, meso, vunu, perje, krzno itd.) Rade na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima. Farmeri mogu registrovati vlastitu poljoprivrednu djelatnost, farme za uzgoj raznih vrsta životinja (peradarstvo, govedarstvo, puževi i sl.). Također, mogu raditi u mljekarama, prehrambenoj industriji, veterinarskim stanicama, i drugo.

MESAR

Zanima te na koji način se vrši zanatska i industrijska obrada mesa i proizvoda od mesa? Kako se prave suhomesnati proizvodi i kobasice? Odgovore na ova pitanja znaju osobe koje su se školovale za zanimanje mesar. Mesari obrađuju i klasificiraju meso u skladu sa njegovim svojstvima, sastavom i zrelosti. Oni pripremaju, skladište, konzerviraju, zamrzavaju meso, te proizvode različite mesne prerađevine. Mesari također, prodaju meso i pomažu kupcima pri odabiru dijelova mesa u skladu sa njihovim potrebama. Poslovi mesara pretežno se obavljaju u zatvorenom prostoru pri danjem i umjetnom svjetlu. Mesari se zapošljavaju u klaonicama, industrijama za preradu mesa, odjelima za meso u velikim trgovačkim centrima, a mogu otvoriti i vlastitu mesnicu.

VOĆAR – VINOGRADAR

Voćari – vinogradari, pripremaju tlo za podizanje voćnjaka i vinograda, potom vrše sadnju voćnih i loznih sadnica. Tokom sazrijevanja plodova njeguju voćke i vinovu lozu, a potom obavljaju berbu plodova. Plodove skladište, razvrstavaju, pakiraju, ponekad obavljaju i osnovnu doradu ili preradu proizvoda. Voćari-vinogradari većinu vremena provode na otvorenom prostoru u voćnjacima i vinogradima. Jedan dio posla obavljaju i u zatvorenom prostoru (rasadnici, skladišta, vinski podrumi, vinarije). Uglavnom se zapošljavaju u industrijama za preradu voća, vinarijama, rasadnicima, privatnim imanjima sa registrovanim obrtom.

PEKAR

Pekari pripremaju, mjese i peku hljeb i različita peciva. Moraju poznavati tačne količine sastojaka koje su potrebne za pripremu različitih vrsta tijesta. Nakon što obave pripremu tjestenih komada za pečenje, ubacuju ih u peć, prate pečenje i vade gotove proizvode. Ukoliko rade u manjim pekarama, pekari obavljaju i prodaju svojih proizvoda. Poslovi se obavljaju u zatvorenom prostoru pri danjem, a većim dijelom umjetnom svjetlu. Zrak u pogonima je vlažan, topao, prašina potječe od brašna, a povećana je i buka strojeva. Pekari zbog higijene proizvoda moraju posebno voditi brigu o ličnoj higijeni, uključujući i radnu odjeću. Pekari većinu posla obavljaju u stojećem položaju uz česta sagibanja. Mogu se zaposliti u privatnim pekarama, odjelima za peciva u tržnim centrima, fabrikama za proizvodnju proizvoda od tijesta, otvoriti vlastiti obrt.

PRERAĐIVAČ MLIJEKA

Ukoliko želiš znati na koji način od mlijeka možeš napraviti jogurt, pavlaku ili sir, ovo je pravo zanimanje za tebe. Mljekari poznaju tehnologije prerade mlijeka. Oni pripremaju i prate procese prokuhavanja, odvajanje vrhnja, pretvaranja vrhnja u maslac. Pripremaju i prate procese zgrušavanja mlijeka, zagrijavanja zgrušanog do željene čvrstoće, cijeđenje, stavljanje u kalup za oblikovanje sira. Planiraju tehnološke procese prerade mlijeka. Rukuju mašinama u primarnoj preradi, tehničkoj obradi i oblikovanju mliječnih proizvoda po tehnološkim uputstvima. Prerađivači mlijeka mogu raditi na farmama, u stanicama za otkup mlijeka i proizvoda od mlijeka, u fabrikama za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda i drugo.

PREHRAMBENI PROIZVOĐAČ

Prehrambeni proizvođači posjeduju teoretska i praktična znanja iz oblasti proizvodnje i prerade sirovina biljnog porijekla. Prehrambeni proizvođači uzgajaju poljske kulture kao što su: žito, lan, kukuruz, konoplja, duhan, repa i sl. Oni pripremaju tlo za sijanje i sadnju, siju žitarice i industrijsko bilje, te sade povrće na oranicama. Tokom rasta vode brigu o usjevima, a zrele usjeve žanju ili ubiru, a zatim ih svrstavaju, pohranjuju i otpremaju na tržište. Obavljaju i jednostavnije poslove prerade prehrambenih proizvoda za industrijsku proizvodnju. Rade na poljoprivrednim dobrima i imanjima, a mogu se zaposliti i u dijelovima industrijskog procesa obrade poljoprivrednih proizvoda npr. u šećeranama, uljarama, preduzećima za proizvodnju prehrambenih proizvoda.

scroll back to top

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707363