Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Geodezija i građevinarstvo

Geodezija je nauka koja se bavi izmjerom i kartiranjem zemljine površine i promatranjem njenog gravitacijskog polja i geodinamičkih pojava. Možemo reći da je geodezija nauka koja se bavi izmjerom zemljine površine te prikazivanjem te površine izradom planova i karata. Ona je jedna od tehničkih nauka, a čini je pet grana: kartografija, fotogrametrija i daljinska istraživanja, pomorska, satelitska i fizikalna geodezija, primijenjena geodezija i geomatika.

Građevinarstvo ili građevina je primijenjena nauka, najstarija i najznačajnija grana tehnike. Građevinska se tehnika bavi poslovima potrebnim za građenje svih zgrada, cesta, željezničkih pruga, mostova, tunela, vodovoda, kanalizacija, melioracijskih objekata, uređenjem vodotoka i iskorištavanjem vodnih snaga (hidrocentrale), elektrana i ostalih postrojenja za proizvodnju svih dobara.

Osobe građevinskih zanimanja rade sa građevinskim ili montažnim dijelovima od betona, kamena, drveta, keramike i stakla. Tipična polja djelovanja/poslovi su: projektovanje, sastavljanje, mješanje, klesanje, izoliranje. Oni pričvršćuju, uklapaju, prilagođavaju, gipsaju, kitaju, fugiraju, žbukaju. Sredstva povezivanja kao što je kit, malter, cement su sastavni dio njihove svakodnevice. Kao alat služi im konopac i vrpca, vaservaga, metar, visak. Oni rukuju mašinama i električnim mjernim instrumentima. Rade većinom u timovima, vrlo često sa radnicima drugih zanimanja.

Poželjni zahtjevi za većinu zanimanja u ovoj porodici su: razvijene sposobnosti za prostorno predstavljanje i pamćenje vizuelnih detalja, dobre numeričke sposobnosti, dobra koordinacija pokreta i šaka, snažna i otporna konstitucija, sposobnost za rad na visini i dubini, razvijene funkcije čula vida (oštrina, dubina i razlikovanje boja).

U ovoj porodici zanimanja skriveno je sedam zanimanja. Upoznajmo ih!

GRAĐEVINSKI TEHNIČAR

Građevinski tehničari pomažu građevinskim i arhitektonskim inžinjerima u obavljanju svih poslova vezanih za izgradnju objekata. Poslovi građevinskih tehničara obuhvataju: sudjelovanje u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji građevina različitih namjena; organiziranje i nadziranje izvođenja poslova na gradilištima. Građevinski tehničari za visokogradnju sudjeluju u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji stambenih i poslovnih objekata. Građevinski tehničari za niskogradnju sudjeluju u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji cesta, pruga, mostova, tunela, vodovoda i slično. Građevinski tehničari mogu raditi u projektnim biroima, građevinskim firmama, gradilištima, mogu se zaposliti u tjelima uprave nadležnim za urbanizam, stambene i komunalne poslove i slično.

GEODETSKI TEHNIČAR

Geodetski tehničari u saradnji sa inžinjerima geodezije obavljaju analizu i mjerenja terena nakon čega se rade planovi izgradnje. Oni obavljaju snimanja i mjerenja terena (tačke u prostoru, vodene površine, izgled zemljišta); sudjeluju u izradi planova i karte zemljišta; dešifriraju fotosnimke terena. Geodetski tehničari također obavljaju prvo registriranje u katastarske knjige, kao i sve naknadne izmjene koje nastaju na zemljištu, a koje uoče izlaskom na teren. Geodetski tehničari mogu pronaći zaposlenje u projektnim biroima, katastarskim uredima, građevinskim firmama i slično.

ZIDAR (MOLER, KERAMIČAR, FASADER)

I stambeni objekat u kome ti živiš zidao je neko sa zanimanjem zidar. Zidari zidaju pojedinačne elemente građevine (kamene blokove, cigle, blokove od drugih materijala) i obavljaju njihovo povezivanje u čvrstu i stabilnu konstrukciju. Oni postavljaju temlje, grade zidove, stubove, stropove, mostove, betoniraju ceste, tunele i slično. Postavljaju hidroizolaciju (vodena izoloacija), kanalizaciju, otvore za prozore i vrata. Fasaderi oblažu građevine malterom, drvetom, kamenom, aluminijskim pločama i drugim materijalima. Keramičari popločavaju unutarnje zidove, podove, stubove i druge površine keramičkim ili drugim pločicama, kao i odgovarajućim oblogama. Moleri obavljaju poslove bojenja unutrašnjih i vanjskih površina građevina. Zidari, keramičari i moleri najčešče rade u građevinskim firmama. Također, često otvaraju samostalne obrte.

IZOLATER – ASFALTER

Izolateri postavljaju toplotnu, zvučnu, vodenu izolaciju na građevinske objekte koristeći staklenu vunu, izolacijske ploče, stiropor i druge izolocijske materijale. Obavljaju asfaltiranje saobraćajnica, puteva, parkirališta i drugih površina, kao i prepravke i redovno održavanje cesta. Izolateri – asfalteri najčešće rade na otvorenom i izloženi su nepovoljnim vremenskim utjecajima. Rade u pognutom ili polupognutom položaju i izloženi su buci i isparavanjima raznih izolacijskih materijala i prašine.

ARMIRAČ – BETONIRAC

Armirači – betonirci rade na izvođenju i održavanju svih vrsta građevinskih objekata. Postavljaju temelje i betonske okvire zgrada, kuća, mostova, tunela, puteva i sl. Armirači – betonirci pripremaju, izrađuju i montiraju sve vrste armaturnih sklopova. Oblikuju armaturne okvire (željezne šipke) objekta koji se gradi i ulijevaju beton, ručno ili mašinski nabijaju beton i obrađuju betonske površine. Armirači – betonirci kao i ostala građevinska zanimanja, posao pronalaze u građevinskim firmama, firmama koje se bave proizvodnjom armature i betona.

TESAR – POLAGAČ OBLOGA

Tesari izrađuju drvene krovne konstrukcije, drvene skele, drvene mostove i propuste. Obavljaju rezanje, tesanje, montiranje, održavanje i popravljanje drvenih konstrukcija. Polagači obloga izrađuju podloge za podove u objektima, pripremaju podloge za obložavanje, te postavljaju drvene podove (brodski pod, parket i drugo), tkane podne obloge (tepisoni, itisoni i drugo). Održavaju i renoviraju starije podove. Tesari - polagači podova mogu pronaći zaposlenje u građevinskim firmama, firmama koje se bave proizvodnjom obloga, firmama koje rade na održavanju objekata ili mogu otvoriti samostalni obrt.

KAMENOREZAC

Kamenoresci priručnim alatima ili mašinama režu, klešu i oblikuju blokove od kamena i drugih materijala kao što su mermer ili granit koji će se dalje koristiti u građevinarstvu, industriji i sl. Bruse i poliraju taraco (betonske) površine. Da li ste nekada imali priliku zastati pred nekom kućom i diviti se predivno urađenoj mramornoj ogradi? Ako jeste, onda znate da je upravo kamenorezac učinio da ta ograda izgleda tako lijepo. Kamenoresci mogu raditi u kamenolomima, građevinskim firmama, industriji za izradu kamenih ploča, samostalnim obrtima.

scroll back to top

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707377