Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Elektrotehnika

Elektrotehnika je područje tehnike koje se bavi svim aspektima elektriciteta. Obuhvata proizvodnju električne energije, prenos energije kao i sve vrste njene upotrebe. Počev sa električnim mašinama, svim vrstama električnih sklopova, tehnike mjerenja i upravljanja, računarske tehnike pa sve do telekomunikacione tehnike. Elektrotehnika nije samo inžinjerska nauka koja tehničke procese proučava i upotrebljava već je i područje rada u mnogim zanimanjima. Kao podjelu nailazimo na elektroniku, telekomunikacije, automatiku, elektroenergetiku, pogonsku tehniku.
Električan energija je potrebna za proizvodnju svjetla, topline i snage ali i za prenos podataka i signala.Radnici u ovoj porodici zanimanja proizvode zavojnice, postavljaju vodove, proizvode električne grupe i dijelove, montiraju uređaje, mašine, svjetlosne uređaje ili kompletna proivodna postrojenja i drugo. Pored navedenih poslova njihovo polje djelovanja obuhvata i održavanje, traženje greške u sistemu kao i popravak iste.

Poželjni zahtjevi za većinu zanimanja u ovoj porodici su: dobro razvijene sposobnosti shvatanja fizičkih principa, dobre numeričke sposobnosti, razvijeno shvatanje prostornih odnosa, pamćenje vizuelnih detalja, razvijena spretnost ruku, razvijena postojanost i brza smjena pažnje, razvijen dubinski vid, oštrina viđenja i razlikovanje boja.

U ovoj porodici zanimanja skriveno je osam zanimanja. Upoznajmo ih!

TEHNIČAR ELEKTROENERGETIKE

Tehničari elektroenergetike vrše projektiranje postrojenja, mreža i instalacija, transformatora, električnih mašina i opreme. Oni pronalaze i otklanjaju kvarove, vrše montažu, podešavanje i održavanje postrojenja, mreža i instalacija, transformatora, električnih strojeva i opreme, vrše mjerenja, kontrolu i testiranje elektroenergetskih postrojenja i uređaja. Uslovi rada u velikoj mjeri zavise o samom mjestu zaposlenja. Tehničari elektroenergetike većinom rade u dobro osvjetljenim, prozračnim prostorijama. Tehničari elektroenergetike najčešće rade u sjedećem položaju.

TEHNIČAR ELEKTRONIKE

Tehničari elektronike rade na sastavljanju i održavanju elektroničke i telekomunikacijske opreme. Oni projektiraju elektronske sklopove i uređaje, vrše detekciju i dijagnostiku kvarova, obavljaju montažu, podešavanje i održavanje elektronskih sklopova i raznih elektronskih uređaja. Tehničari elektronike posjeduju osnovna znanja o električnim mašinama i uređajima u automatskim sistemima i elektromotornim pogonima.

TEHNIČAR RAČUNARSTVA

Tehničar računarstava radi na unosu i obradi podataka, prilagođavanju opreme za korištenje, vrši manje popravke i prilagođava računarski software i hardware. To znači da tehničar računarstva mora predvidjeti pojavu nekog problema i poduzeti sve da se on ne pojavi, ali isto tako i riješiti probleme koje se pojave. Tehničari računarstva rade u dobro osvjetljenim, prozračnim i općenito ugodnim prostorijama. Budući da mnoge organizacije, firme i preduzeća koriste računare 24 sata 7 dana u sedmici, tehničari računarstva mogu raditi i u popodnevnim i noćnim smjenama, vikednima i praznicima, zavisno od potrebe mjesta na kome rade. Tehničari računarstva najčešće rade u sjedećem položaju, a rad iziskuje znatnije naprezanje vida.

TEHNIČAR MEHATRONIKE

Tehničar mehatronike poznaje, održava i popravlja složenu opremu i sisteme u bilo kojoj djelatnosti (kancelarijskoj tehnici, medicinskoj tehnici, tehničkim proizvodnim procesima, mjernoj opremi, itd.), poznaje i projektira automatske uređaje, naprave i alate (alatnice, tehnologije, inžinjering), te jednostavne sisteme opreme, kao i dogradnju postojeće opreme i sistema, poznaje i radi na kompleksnoj opremi i sistemima, poznaje i vrši nadzor nad vođenjem složenih procesa u pogonima.

ELEKTRIČAR

Električari razvode električne kablove i održavaju električne mreže u objektima i na dalekovodima. Električari proizvode, montiraju, kontroliraju i održavaju elektroničke sklopove, uređaje i opremu, izvode elektromonterske radove i vrše potrebna mjerenja. Održavaju i popravljaju uređaje i opremu za audiotehniku i videotehniku. Mogu raditi u industriji i u raznim organizacijama koje trebaju njihove usluge.

ELEKTRONIČAR-MEHANIČAR

Elektroničari-mehaničari održavaju, popravljaju, montiraju i demontiraju električne mašine i kućanske aparate. Mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili voditi samostalno obrtničku radionicu. U industriji rade na sastavljanju niskonaponskih razvodnih uređaja, na pronalaženju i otklanjanju grešaka na serijskim proizvodima, te na završnoj kontroli proizvoda. Sastavljaju električne mjerne instrumente i baždare instrumente u serijskoj proizvodnji.

ELEKTRIČAR TELEKOMUNIKACIJE

Električari telekomunikacije trebaju poznavati osnovnu strukturu komunikacionih sistema, vladati znanjima iz područja radiotehnike i televizijske tehnike, poznavati principe digitalne obrade i prijenosa signala, satelitske telekomunikacije, karakteristike GSM, ISDN, GPS, GPRS, radiorelejne sisteme i pristupne mreže. Također, trebaju vladati računarskim sistemima.

AUTOELEKTRIČAR

Autoelektričari održavaju električne i elektroničke uređaje i instalacije u automobilu, montiraju i demontiraju rasvjetu automobila i reguliraju paljenje. Dijagnosticiraju kvar na elektroničkoj opremi automobila i otklanjaju ga zamjenjivanjem elektroničkog sklopa. Budući da moderni automobili imaju sve više elektronički reguliranih funkcija, primjena osnovnih znanja elektrotehnike i elektronike na elektroničke uređaje u automobilu ključna je u ovom zanimanju. Od autoelektričara se traži dobra sposobnost rasuđivanja zbog otkrivanja izvora problema na uređajima. Autoelektričari rade u radionicama i servisima najčešće u zatvorenom prostoru. Radionice u kojima rade mogu biti prozračne, ali i zagušljive i bučne.

scroll back to top

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 707363