Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Stipendiranje studiranja u Njemačkoj

(Sarajevo, septembar 2013. godine) - Na Sarajevskom univerzitetu, Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS), od danas počinje da radi DAAD - Njemačka služba za akademsku razmjenu.

DAAD je najveća njemačka služba za podršku međunarodne visokoškolske saradnje. U BiH je zastupljena već nekoliko godina s dva lektora i svake godine dodjeljuje stipendije za različite stručne oblasti.

"Studenti u BiH od danas imaju mjesto gdje mogu dobiti informacije o stipendiranju i studiranju u Njemačkoj", kazala je na svečanosti otvorenja DAAD-a ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Istakla je da interes mladih za studiranjem u inozemstvu raste, a Njemačka postaje sve više atraktivna zemlja za studiranje.

Iznijela je podatak da je visoko obrazovanje u Njemačkoj atraktivno i s finansijske strane jer takse za jedan semestar su 200 eura, a studenti osim toga imaju i olakšice, kao što je korištenje javnog prijevoza, mogućnost da rade i da sami sebe finansiraju.

Važna prednost je i raznovrsnost sistema visokog obrazovanja u Njemačkoj, kako društvenih tako i prirodnih nauka.

DAAD ured informiše o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Njemačkoj i time vodi računa o povećanom interesovanju za studente u Njemačkoj.

Džana Zahirović je stipendista DAAAD-a od 2008.godine, a sada doktorira na odsjeku Njemačke lingvistike i književnosti. Kaže da joj je boravak u Njemačkoj bio ugodan i koristan, te preporučuje studentima da apliciraju za stipendiju.

Predsjednik Udruženja DAAD Alumnija u BiH, doc.dr. Vedad Smailagić, koji je bio stipendist DAAD-a, istakao je da će raditi na promociji DAAD stipendija, te pozvao bivše i sadašnje stipendiste da dođu i prenesu iskustva sa studiranja u Njemačkoj.

"Jedan od zadataka je širenje informacija o mogućnostima studiranja i biro će raditi svakoga dana, osim vikenda, da bismo bili podrška budućim stipendistima", kazao je Smailagić.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i rektor UNSA prof.dr. Muharem Avdispahić, prof.dr. Wolf Peter Klein s Univerziteta u Wurzburgu (Njemačka), Heike Link i Frank Riedel, lektori DAAD-a, ugledni profesori UNSA, te bivši i sadašnji stipendisti DAAD-a.

Ured će od 24. septembra raditi utorkom od 11 do 14, četvrtkom od 14 do 17 sati, a upite je moguće slati na e-mail: JLIB_HTML_CLOAKING .

(FENA)

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 700727